Imate seks a spavate? Provjerite, možda bolujete od seksomnije

Neki za vrijeme spavanja govore, jedu, voze automobile… A ima i onih koji imaju potrebu za seksom čak i dok su u dubokom snu, ali u budnom stanju uopšte nisu svjesni šta se dešavalo. Piše Intimatemedicine.com
55 pregleda 0 komentar(a)
seksomija, Foto: Www.gezondheidsnet.rnews.be
seksomija, Foto: Www.gezondheidsnet.rnews.be
Ažurirano: 09.08.2011. 21:49h

Seks za vrijeme spavanja - seksomnija nije šala, nego izuzetno ozbiljna pojava koja spavača tjera na različite seksualne akcije. Na sreću, izlječiva je.

Pojavu je oko 1996. godine prvi definisao doktor Kolin Šapiro iz Toronta i označio je kao tip parasomnije, a zatim je doktor Saul Rozenfeld iz Los Anđelesa uveo termin "seks za vrijeme spavanja".

Ali, ipak bi trebalo reći da seksomnija nema nikakve veze sa ljudima koji imaju seksualne snove, tačnije onima koji samo sanjaju o tome da su imali polni odnos.

Seksomnija je pojava koju prati glasno i uznemirujuće uzdisanje, agresivna masturbacija ili čak seksualni odnos sa partnerom.

Ljudi koji trpe od seksomnije ponekad partnera nesvjesno tjeraju na polni odnos, ali se u budnom stanju ničega ne sjećaju.

Mnogi seksomnički mjesečari, koji su svjesni problema, nastoje da ga spriječe.

Neki se, čak, vezuju za postelju, što na kraju ostavlja brojne povrede.

Naučnici pojavu povezuju prije svega sa smetnjama u mozgu, smetnjama spavanja i ostalim emocionalnim smetnjama.

Neobično je važno da osoba koja ima znake seksomnije potraži ljekarsku pomoć, jer ovu pojavu mogu pratiti brojne negativne emocije kao što su ljutnja, strah, frustracije i krivica, što dovodi do stresa i opasnosti, prije svega za partnera.

Ako ste se našli uz osobu koja dok spava šeta okolo i želi da vas nagovori na seks, moramo vas upozoriti da je takvu osobu vrlo teško probuditi.

Bonus video: