Ruska nagrada pripala gradonačelniku Herceg Novog Dejanu Mandiću

Nakon ceremonije dodjele nagrada planiran je koncert Gorana Bregovića i njegovog orkestra u Herceg Novom
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 17:45h

Povodom 300 godina diplomatskih odnosa Rusije i Crne Gore, 10. jula će na Kanli kuli biti organizovana ceremonija “Ruska nagrada”, koju organizuje istoimeni fond iz Moskve.

Na svečanosti će biti dodijeljene nagrade pojedincima koji su doprinjeli unapređenju odnosa dviju država- Dejanu Mandiću, gradonačelniku Herceg Novog, Milovanu Đuričkoviću, direktoru JP Aerodromi Crne Gore, dr Viktoru Karcevu, naučniku i umjetniku, i slikaru Aleksandru Beljakovu.

Nakon ceremonije dodjele nagrada planiran je koncert Gorana Bregovića i njegovog orkestra.

“Prepoznali smo značaj ovakve manifestacije za naš grad i zato svesrdno pomogli njegovu organizaciju. Nastup umjetnika svjetskog glasa kao što je Goran Bregović svojevrsna je reklama i dobra preporuka za boravak turista u našem gradu”, kazao je hercegnovski gradonačelnik.

On je podsjetio da je Herceg Novi nakon Oktobarske revolucije prihvatio više od 70.000 Rusa koji su napustili domovinu. Nakon kraćeg zadržavanja u gradu, najveći broj je otišao u druge gradove u regionu, a jedan broj ostao da živi i radi u Herceg Novom. Radili su kao profesori, zanatlije i umjetnici. Kod starijih Novljana još su živa sjećanja na mnoge od tih ljudi.

Na Savini postoji i Rusko groblje koje je prije nekoliko godina obnovljeno i na njemu izgrađena crkva, zahvaljujući novcu koji je donirala ruska Duma.

Za manifestaciju na Kanli kuli vlada veliko interesovanje i očekuje se da najljepša pozornica na Jadranu bude ispunjena do posljednjeg mjesta. Među gostima će biti i ruski ambasador u Crnoj Gori sa saradnicima, predsjednici nekoliko crnogorskih opština, predstavnici političkog establišmenta, umjetnici i kulturni radnici, ruski turisti koji borave na našem dijelu obale. Kako je jedan od glavnih sponzora ruska aviokompanija “Moskovija”, očekuje se da dio gostiju dođe i iz Rusije.

Početak svečanosti zakazan je za 21 sat.

Bonus video: