"Sinestezija", novi život Herceg Novog

Ovaj festival sa fokusom na savremenu umjetnost, u programu od 5-12. avgusta na oko 30 lokacija po starom gradu i šetalištu, okupio je preko 20 umjetnika iz 7 država Balkana
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 16:26h

Koncert u tunelu na šetalištu, iznenadni akrobatski performansi na nenajavljenim lokacijama, saniranje zapuštenih fasada i stepenica iscrtavanjem murala i grafita, lajv DJ nastup na gradskom stepeništu, radionica za pravljenje instrumenata, samo su neke od mnogobrojnih neobičnih aktivnosti koje su preplavile Herceg Novi u proteklih nekoliko dana, tačnije od početka premijernog izdanja novog festivala “Sinestezija”.

Ovaj festival sa fokusom na savremenu umjetnost, u programu od 5-12. avgusta na oko 30 lokacija po starom gradu i šetalištu, okupio je preko 20 umjetnika iz 7 država Balkana.

“Sinestezija”, prema riječima organizatora festivala, Mirka Lazarevića i Vanje Vikala, ima za cilj da promoviše savremenu umjetnost u Crnoj Gori, kao i da dodatno afirmiše Herceg Novi kao regionalni umjetnički centar.

Sasvim spontano, lokacija koja je prvobitno zamišljena kao prostor koji će ugostiti grupnu izložbu, pretvorio se u kreativni epicentar festivala.

Bivša robna kuća “Mješovito” u centru grada, koja je dugo van upotrebe (toliko da su građani počeli da zaboravljaju da se iza tih vitrina nešto nalazi), ovih dana izgleda kao epicentar balkanske grafitti scene. Sa velikom najlon skulpturom koja dominira na ulazu objekta, glavni novski trg zrači novom energijom.

Preko 20 umjetnika, oduševljeni potencijalom napuštene robne kuće, već nekoliko dana, na sopstvenu inicijativu, većinu svog vremena provode crtajući po zidovima improvizujući skulpture i instalacije od materijala nađenog u prostoru – polomljene lutke iz izloga, vješalice, etikete...

U duhu work-in-progress

Grupna izložba «Mješovito» je koncipirana kao i čitav festival – u duhu work-in-progress, koji omogućuje posjetiocima i slučajnim prolaznicima da učestvuju u procesu stvaranja i posmatraju rad umjetnika kako u galeriji tako i na brojnim lokacijama po gradu.

Entuzijazam gostujučih umjetnika mogao se vidjeti između ostalog i u ponedeljak veče, dok je u toku bio prvi od tri dana planiranih za crtanje murala na zgradi Novito kod ulaza na gradsku pijacu: zvaničnim programom je planirano da umjetnici crtaju od 16 do 20 sati na toj lokaciji.

Međutim u 1 poslije ponoći, sa upaljenim reflektorima na jednoj strani i improvizovanom publikom na drugoj strani, umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Bosne.. su još uvijek radili, a ni posmatrača nije manjkalo na ovoj lokaciji koja je inače u to doba noći sasvim pusta.

Iste večeri u punom amfiteatru hercegnovskog pozorišta prikazana je selekcija kratkih animiranih filmova berlinske umjetničke platforme “Piktoplazma”, koja je ujedno i partner “Sinestezije”. Projekcije su održane i sinoć na istoj lokaciji, a nastavljeno je i sa radovima u “Mješovito” galeriji, na muralima, stepenicama itd.

Organizator festivala je mladi novski dizajnerski dvojac D-Bend (Vikalo i Lazarević), a u organizaciji im pomaže beogradska Dis-patch produkcija koja iza sebe ima 10 godina uspješnog organizovanja istoimenog kultnog festivala. Sinestezija ne bi bila moguća bez podrške desetina mladih volontera koji rade od jutra do mraka sa entuzijazmom i voljom pokazujući koliko im je bitno da ovakve inicijative zažive u njihovom gradu. Prvo izdanje festivala su pomogli Erste Fondacija (vizuelni program), kao i Opština i Turistička organizacija Herceg Novog (lokacije i logistička podrška), zatim Koka Kola i mnogi drugi lokalni pojedinci, organizacije i firme, koji su pomogli realizaciji festivala.

Sjutra će se na programu

Sinestezije naći selekcija animacija sa You Tube-a, na istoj lokaciji, dok će se u četvrtak 11.avgusta održati po prvi put u Crnoj Gori nacionalno takmičenje u urbanom crtanju i street art-u u saradnji sa street art platformom Paint Club iz Austrije koja slične dogadjaje organizuje u još 16 država Evrope.

Ovom prilikom «Vijesti» premijerno objavljuju pobjednike konkursa za “Paint Club” takmičenje koje ce se odvijati u 4 dvoclana tima, a konkurs su prošli: Livija Jovanović i Nebojsa Radman; Anja Ametović i Zoran Pavićević; Zorana Radulovic i Jelena Samac i Gavrilo Mirotić i Davor Golubović.

U srijedu je izmedju ostalog u programu koncert beogradskog benda Threesome koji će na Sinesteziji predstaviti svoj novi album «Adriatic», a sviraće na lokaciji na kojoj do sada još nikada nije održan koncert: na malom trgiću Sima Matavulja ispod takozvanih «Magarećih vrata» kod Kanli Kule.

Takmičari “Paint Cluba”

“Vijesti” premijerno objavljuju pobjednike konkursa za “Paint Club” takmičenje koje ce se odvijati u 4 dvoclana tima, a konkurs su prošli: Livija Jovanović i Nebojša Radman; Anja Ametović i Zoran Pavićević; Zorana Radulovic i Jelena Samac i Gavrilo Mirotić i Davor Golubović.

Na programu je koncert beogradskog benda Threesome koji će na Sinesteziji predstaviti svoj novi album «Adriatic», a sviraće na lokaciji na kojoj do sada još nikada nije održan koncert: na malom trgiću Sima Matavulja ispod takozvanih «Magarećih vrata» kod Kanli Kule.

Bonus video: