Svaka pobjeda zlata vrijedna

Nastupiće oko 10 hiljada učesnika, među kojima su i Slađana Perunović (atletika), Nikola Vulević (džudo), Ana Veselinović (tenis), Anđela Kankaraš (tenis) i Ljubomir Čelebić (tenis).
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 17:19h

Petočlana delegacija crnogorskih takmičara, te njihovi treneri, otputovali su juče preko Beograda i Istanbula, avionom Turkiš erlajnza za Kinu, tačnije grad Šenžen, gdje će se od 11. do 23. avgusta održati Ljetnja Univerzijada. Nastupiće preko 120 zemalja sa oko 10 hiljada učesnika, među kojima su i Slađana Perunović (atletika), Nikola Vulević (džudo), Ana Veselinović (tenis), Anđela Kankaraš (tenis) i Ljubomir Čelebić (tenis).

Prvi će nastupiti naš džudista u kategoriji do 100 kilograma. On će na tatami u subotu, 13. avgusta.

"Učestvovao sam na Univerzijadi i prije nekoliko godina u Beogradu i znam da je u džud u u pitanju izuzetno jako takmičenje, skoro kao Svjetsko prvenstvo. S obzirom na to, i jedno kolo ako se prođe bio bi veliki uspjeh. Vidjećemo, sve zavisi od žrijeba, dana, sreće...", kaže za “Vijesti” Vulević.

Jedan od naših najtalentovanijih džudista kaže da se dobro spremio za Univerzijadu, da je zadovoljan sopstvenom formom, ali da to ne mora ništa da znači u okršajima sa svjetskom elitom.

"Pripremao sam se na tri kampa, po pet dana u Trebinju, Drvaru i Izoli. Prva dva kampa nisu bila nešto previše jaka, ali u Izoli su bili takmičari iz preko 10 država i radilo se sasvim dobro. Dosta sam zadovoljan i kako tehnički odrađujem borbe, i snagom, međutim, takmičenje će pokazati koliki je moj domet".

S obzirom na mladost, jer Vuleviću je tek 21 godina, i dosadašnji rezultati govore da je prava karijera tek pred njim.

"Prošle godine bio sam 7. na Evropskom prvenstvu do 23 godine i prvak Balkana, pobjednik na mnogim međunarodnim takmičenjima. Ove godine bio sam 3. na Evropskom kupu u Sarajevu, gdje je učestvovalo oko 30 zemalja, a bio sam 7. na Evropskom kupu u Celju, gdje su nastupili takmičari iz 33 zemlje".

U Šenženu će konkurencija biti paklena, očekuje se da će u kategoriji do 100 kilograma nastupiti preko 40 takmičara.

"Biće puno jakih boraca, na primjer ko god dođe iz Japana i Koreje, sigurno je izuzetno kvalitetan. I 5. postava Japana je neuporedivo jača nego neka najbolja iz balkanskih zemalja".

Vuleviću će društvo na Univerzijadi praviti Goran Dobrović, njegov trener iz kluba “Miloš Stanković”-Cijevna komerc, u kome je Nikola od prvog dana bavljenja jednim od najcjenjenijih olimpijskih sportova, u kojem je postao i seniorski reprezentativac.

"Goran Dobrović je moj trener u klubu u kojem sam počeo da treniram još 1999. sa Ilijom Vukotićem, Davorom Vukovićem, Igorom Vukovićem, Andrejem Vukovićem, Danilom Ćorićem... Oni su mi prvi drugovi i danas su mi to ostali. Što se tiče reprezentacije, imam petogišnji staž, tri godine u juniorima i dvije u seniorskoj ekipi.

Poznato je da se kod takmičara u težim kategorijama zenit dostiže nešto kasnije, a Nikoli je samo 21 godina...

"Bosanac Amel Mekić je sa 30 godina postao prvak Evrope, tako da imam vremena. Ali, sve zavisi od uslova, od ulaganja, sticanja iskustva. Najbitniji je rad i samo rad, rezultati dođu kao nagrada za uloženo", zaključuje Vulević.

Zahvalnost Grboviću i Rajku Mrvaljeviću

Vulević ističe da se puno toga u crnogorskom džudu promijenilo otkako je za predsjednika DŽSCG došao Veselin Grbović.

"Zaista moram da se zahvalim predsjedniku Grboviću, uslovi su mnogo bolji otkako je on došao, mnogo češće idemo na takmičenja, na kampove, više džudista uključeno je u reprezentativne akcije... A svi znamo da bez pravih kampova nema ni napretka džudista. Ja sam nedavno bio u Češkoj, po čitav dan trenirao sam sa takmičarima iz cijelog svijeta, to je nevjerovatno i izuzetno dragocjeno iskustvo. Uskoro ćemo i na sličan kamp u Rim, jednostavno to je jedini put za razvoj u džudu. Želim da se zahvalim i selektoru Rajku Mrvaljeviću, on je išao sa nama na sve kampove i znam da ima veliko povjerenje u mene. Uostalom, poslije Univerzijade sa Markom Radulovićem i Srđanom Mrvaljevićem nastupiću na Svjetskom prvenstvu u Parizu", ističe Vulević.

Bonus video: