Pobunjenici najavili ofanzivu na Tripoli

Mala vojska pobunjenika koja se približava s juga glavnom gradu suočiće se s mnogo većom vojnom silom, gdje će Gadafijeve snage pružiti mnogo težu borbu
0 komentar(a)
libijski pobunjenici, Foto: AFP
libijski pobunjenici, Foto: AFP
Ažurirano: 08.08.2011. 17:09h

Libijski pobunjenici koji su osvojili grad Bir al-Ganam, 80 kilometara južno od Tripolija, najavili su da će krenuti na Gadafijevo utvrđenje u glavnom gradu.

Ovaj mali grad u pustinji najbliži je pobunjeničkim pozicijama prema Tripoliju i njegovo osvajanje tokom vikenda daje novu nadu bezuspješnoj šestomjesečnoj pobuni da se Gadafi zbaci s vlasti, prenosi Rojters.

Pobunjenici su od sredine juna u okolini Bir al-Ganam bili u nemogućnosti da napreduju.

Oni navode da su Bir al-Ganam osvojili preko vikenda, uz podršku NATO-ovih aviona.

Njihova naredna meta, kako su najavili, je Zavija, grad na sredozemnoj obali, 50 kilometara zapadno od Tripolija.

Naredna meta libijskih pobunjenika, kako su najavili, je Zavija, grad na sredozemnoj obali, 50 kilometara zapadno od Tripolija

U Zaviji su bila dva neuspjela ustanka protiv Gadafija u februaru. Mnogi pobunjenici koji su osvojili Bir al-Ganam su rodom iz Zavije, iako je veliki broj onih koji su sudjelovali u ustanku među mrtvima ili u zatvoru.

"Naš cilj je da dođemo do Zavije. Kada to uradimo gotovo je s Gadafijem", rekao je pobunjenik Murad Bada.

Osvajanje Bir al-Ganama je najveći uspjeh pobunjenika u nekoliko sedmica borbe na tri fronta diljem Libije. Međutim, to nije dovoljno kako bi se umanjila Gadafijeva vlast.

Mala vojska pobunjenika koja se približava s juga glavnom gradu suočiće se s mnogo većom vojnom silom, gdje će Gadafijeve snage pružiti mnogo težu borbu, a i libijski vođa može računati na određeni nivo podrške naroda.

Pobunjenički napredak na drugim mjestima zaustavljen je unutrašnjim podjelama i borbama, kao i nedostatkom iskustva u ratovanju.

Bonus video: