"Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri" u Kotoru

Uz fotografije biće emitovani filmovi: "Erehtejon i vrijeme", "Novi muzej Akropolja" i kratki film o Partenonu, grčkog režisera Koste Gavresa.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 18:22h

Izložba "Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri", nastavlja svoje putovanje Crnom Gorom i dolazi u Kotor.

Galerista Tatjana Kriještorac, kazala je da će posjetioci biti u prilici da vide fotografije Svete stijene Akropolja, na kojoj su podignuti impresivni hramovi, zatim arhitektonskog plana Muzeja autora Bernara Cumija, kao i prostorija Muzeja u kojima su izložena remek djela antičke grčke umjetnosti.

Uz fotografije biće emitovani filmovi: "Erehtejon i vrijeme", "Novi muzej Akropolja" i kratki film o Partenonu, grčkog režisera Koste Gavresa.

Druga izložba, fotografije Meline Merkuri, posvećena je jednoj od prvih vizionarki izgradnje Novog muzeja Akropolja, jednoj od najznačajnijih Grkinja 20. vijeka, ili kako su je u biografiji nazvali "posljednjoj grčkoj Boginji". Svjetski poznata i priznata pozorišna i filmska glumica, grčka ministarka kulture, počastvovana mnogim nagradama, priznanjima i odlikovanjima mnogih vlada, univerziteta, međunarodnih organizacija, biće predstavljena ne samo izložbom fotografija, već i dokumentarnim filmom o njenom životu, kao i filmovima u kojima je igrala glavne uloge", kazala je Kriještorac.

Izložba će biti otvorena 10. avgusta u 20 i 30 sat u Gradskoj galeriji u Starom gradu a govoriće ambasador Grčke u Crnoj Gori Manolis Papadojorgakis, predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Konjević i direktor Kulturnog Centra "Nikola Đurković" Saša Milošević.

Bonus video: