Pozitivna psihologija: U potrazi za srećom

Druga stvar koja je potrebna za sreću je osećaj smisla i nekoga dubljeg značenja u životu. Taj osjećaj obično imamo kad obavljamo neki zanimljiv posao, radimo na projektu u koji zaista vjerujemo ili kad radimo nešto korisno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 14:18h

Bio jednom jedan kralj, strašno nesrećan i tužan. Ni dvorani ni ljekari nijesu mogli da ga izliječe. Neko je rekao da će biti spasen samo ako obuče košulju srećnog čovjeka. Kralj je onda poslao svoje glasnike po cijelom svijetu da pronađu srećnog čovjeka. I pronašli su ga. Ali on je bio toliko siromašan da nije imao čak ni košulju.

Postoji mnoštvo sličnih bajki koje svjedoče o tome da potraga za srećom traje otkad je svijeta i vijeka. U tu potragu su se uključili i neki američki psiholozi.

Čovjek koji je izumeo „pozitivnu psihologiju“ zove se Martin Selidžmen i predaje na Univerzitetu Pensilvanije. „Dosta smo se bavili samo depresijom“, saopštio je on svojim kolegama iz Udruženja američkih psihologa. „Vrijeme je da se usredsredimo na jake strane ljudskog bića, a ne samo na njegove slabosti. Pomozimo ljudima da dostignu sreću umjesto što stalno kopamo po mračnim stranama duše.“

Psiholozi su osjećaju zadovoljstva, koji se najčešce poistovjećuje sa srećom, dodali još dvije stvari.

SREČA = ZADOVOLJSTVO + ANGAŽOVANOST POSLOM + OSJEĆAJ SMISLA

ANGAŽOVANOST POSLOM + OSJEĆAJ SMISLA

Prva je angažovanost nekim poslom. To je svako od nas iskusio kad je bio zaokupljen i zadubljen u ono što radi do te mjere da je izgubio pojam o vremenu.

Druga stvar koja je potrebna za sreću je osJećaj smisla i nekoga dubljeg značenja u životu. Taj osjećaj obično imamo kad obavljamo neki zanimljiv posao, radimo na projektu u koji zaista vjerujemo ili kad radimo nešto korisno.

Profesor Selidžmen je, takođe, ustanovio da je moguće kontrolisati, pa i sasvim ukinuti negativne misli. Potreban je, prema njegovim riječima, 21 dan da se mentalnim vježbama u mozgu stvori „staza” koja osjećanje sreće pretvara u naviku, a još tačno 63 dana da se naučeno staloži.

Pozitivna psihologija naglašava prednosti osobe, a ne slabosti, moglo bi se reći da su pozitivne poruke potreban sastojak za rješavanje problema. Vjeruje se da pružaju bitnu protivtežu tradicionalnom fokusu na liječenje psiholoških problema i mentalnih poremećaja, poput depresije.

Što je pozitivna psihologija, kako može nadopuniti tradicionalnu terapiju i kako možete koristiti tehnike za sebe?

Pojam "pozitivne psihologije", obuhvata razne tehnike koje će podstaknuti ljude da identifikuju i razvijaju pozitivne emocije, iskustva i karakterne crte. Podstiče dobro i optimalno funkcionisanje kod zdravih ljudi.

Standardni udžbenici koje koriste psihijatri i klinički psiholozi, sadrže stranice I stranice posvećene anksioznosti i depresiji, rasprave o teroru, sramu, krivici, bijesu i strahu. Ali samo nekoliko stranica posvećeno je nadama, radostima, saosjećanju i ljubavi.

Bonus video: