Grad teatar: Ovacije za Božanstvenu komediju

Ono što se može smatrati i vrstom kurioziteta jeste to što je „Božanstvena komedija“ i prva ambijentalna premijera Edvarda Kluga, bez obzira što je radio na najrazličitijim scenama
66 pregleda 0 komentar(a)
grad teatar, dante, Foto: Grad teatar
grad teatar, dante, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 08.08.2011. 13:06h

Kao svoju četvrtu premijeru i četvrtu ovogodišnju koprodukciju, ovog puta sa Bitef teatrom iz Beograda, Grad teatar donio je na scenu Danteovu „Božanstvenu komediju“, po konceptu i u koreografiji Edvarda Kluga.

Plesna verzija jednog od najvećih literarnih djela, u izvođenju Bitef dens kompanije na čelu sa Ašhen Ataljanc, dobila je ovacije prepunog gledališta na Terasi između crkava.

Naša priča o Danteovoj vječnoj ljubavi je lateralna priča, ne paralelna, i mogla bi se dodati Božanstvenoj komediji u današnjem kontekstu

Izbjeći imitaciju

"Vrlo sam zadovoljan kako je publika u Budvi prihvatila našu predstavu, upravo zbog činjenice što ona gledaoce vodi kroz vlastitu interpretaciju ove priče. Potpuno nam odgovara i ova scena, i ovaj divni ambijent. Mislim da sam uspio napraviti, bar po meni, neku novu formu ekspresije, novu pozorišnu formulu u kojoj je granica između igre, plesa, i klasičnog teatra gotovo zbrisana", rekao je Klug za „Vijesti“ nakon premijere.

"Za mene je u Božanstvenoj komediji bio izazov da izbjegnem imitaciju bilo koje vrste, tako da je to naša priča o Danteovoj vječnoj ljubavi lateralna priča, ne paralelna, i mogla bi se dodati Božanstvenoj komediji u današnjem kontekstu".

Ašhen Ataljanc, koja je izazvala oduševljenje publike, takođe je vrlo zadovoljna prijemom predstave, i to što je „Božanstvena komedija“ smještena u ambijent, po njenim riječima, samo radi za predstavu, i čini se „prirodnom sredinom“ ovog Danteovog remek djela.

Za nju, kao što je apostrofirao i Edvard Klug, ova verzija „Božanstvene komedije“ mogla bi se nazvati i „posvetom ljubavi“.

"Moram priznati da do posljednjeg trenutka nismo znali kako će to izgledati predstava, jer je to bio tako neobičan način rada. Ali, na publici je da to proceni". Lično, doživjela sam je kao impresivnu predstavu, sa mnogo raznih pitanja koje otvara. Imamo jednu scenu, i na njoj kroz tri različite situacije osam istih ljudi, osam igrača, istovremeno su i sudionici sami sebi", izjavila je Ašhen Ataljanc.

Bonus video: