LJUBAV

Kada on voli samo sebe

Psihijatri vjeruju kako je jedna na svakih sto osoba narcisoidna u tolikom stepenu da postaje problem za društvo. Potencijalno je destruktivna za sve osobe koje svakodnevno dolaze u dodir s njom i komuniciraju.
460 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 12:27h

U svojoj knjizi o narcisoidnosti Simon Krompton pokušao je da objasni zbog čega dobre djevojke padaju na loše momke. Narcizam je osobina ličnosti, prepoznata od strane stručnjaka, psihologa i psihoanalitičara. Međutim, danas se ta riječ najčešće upotrebljava za opis mlađeg muškarca, glamuroznog, fokusiranog samo na sebe, teškog karaktera i lošeg prema ženama. Međutim, sama ideja narcisoidnosti mnogo je komplikovanija od toga.

Pravi „narcisi“ su zapravo emocionalni vampiri, sa velikim osjećajem samo-važnosti i zavisni su o divljenju drugih, a u isto vrijeme ne mogu razumjeti tuđe osjećaje. Njihova inicijalna nesigurnost u sopstvene sposobnosti podstiče na stvaranje velikog štita oko sebe izgrađenog od arogancije, ali i grandioznosti, a često je temeljen na velikoj dozi mašte.

Psihijatri vjeruju kako je jedna na svakih sto osoba narcisoidna u tolikom stepenu da postaje problem za društvo. Potencijalno je destruktivna za sve osobe koje svakodnevno dolaze u dodir s njom i komuniciraju. Međutim, ironično je to što su baš najnarcisoidniji muškarci vrlo uspješni u privlačenju i osvajanju žena. Razlog tome je to što se takvi muškarci uklapaju u stereotipne priče i bajke koje su djevojke slušale kroz djetinjstvo (neosvojivog umišljenka na kraju bajke ili romana glavna junakinja ipak pridobije)

Takvi kvaliteti čine da narcisoidni muškarc postane predmet ženskih želja, međutim upravo su ti kvaliteti ono što psihijatri opisuju kao narcisoidnost. Muškarac iz romana je uvijek privlačan, ponosan, odaje utisak kako je iznad svih drugih i emocionalno je usmjeren samo na sebe. Istovremeno narcisoidna osoba službeno se opisuje: „s velikim osjećajem samo-važnosti“, „očekuje ekstra divljenje zbog svojih sposobnosti“, „arogantna je i odaje dojam superiornosti“. Primjećujete li sličnost?

Narcisi ipak privlače samo određeni tip žene. Radi se o sindromu „Ljepotice i zvijeri“. Samo ljepotica (djevojka lijepe duše) može čudovište pretvoriti u zgodnog princa i samo ona može da ga razumije. Ljepotica će trpjeti sve ostalo što dolazi uz njega u nadi da će se čudovište ipak jednom transformisati.

Narcisi su toliko usmjereni na sebe da teško mogu razumjeti druge ljude. Njih osjećaji drugih ne zanimaju. Oni ne saosjećju i nikad ne daju. Veza s narcisom je uvijek jednosmjerna. Žena isključivo daje, a ono nudi isključivo „nadu u bolju budućnost“.

Treba proći mnogo vremena dok žena ne shvati da je narcis zapravo ne voli, da je samo iskorišćava kako bi hranio svoj ego. Ne samo da nema saosjećanja za njene probleme, nego joj nameće i osjećaj bezvrijednosti. Na taj način on se osjeća vrjednijim. Narcisi su ekstremni manipulatori, konstantno ostavljaju utisak da će se jednom ipak promijeniti. Ostavljaju tu opciju uvijek otvorenu, ali nikad ne kao stvarnu mogućnost. Često znaju ići i korak dalje. Osobu s kojom su uvjeravaju kako je bez talenata, kako je sebična, stalno su ljubomorni, te kako se oni jedini brinu za nju.

Takođe, narcisi su vladari velikih romantičnih gestova. Nažalost, to je jedina stvar koju dobijate.

Simptomatičnost ovakvih muškaraca je da trebaju pažnju, pa se neće sramiti da je pridobiju, ali na kraju ostaje jedino potreba za pažnjom. Možda će vam na početku pisati ljubavna pisma i poeme, a vi ćete već za mjesec dana započeti i vjerovatno godinama nakon toga njemu kupovati poklone i truditi se dobiti njegovu pažnju. Ako skupljate nešto, kupiće vam najvrjedniji komad i otići će kilometre daleko da bi ga dobio, ali sve to samo dok ne zadobije vašu pažnju. Nakon toga vi ćete se pitati gdje ste pogriješili i zbog čega se on promijenio.

Narcisi imaju još jednu uočljivu karakteristiku, a to je težnja za postignućima. Narcisi vjeruju kako su bolji od ostalih. Ponekad su zaista uspješni, a ponekad mogu kreirati toliko dobar svijet vlastite mašte u kojem su oni uspješni i bogati, da vrlo lako u to mogu svakoga uvjeriti. Uvijek su na pravom mjestu u pravo vrijeme, u najboljim elitnim barovima, najskupljim restoranima, voze najbolja auta, čak iako nemaju pokriće.

Zbog čega se žene zaljubljuju u narcise?

1 – Zbog prirode ljubavi. Žene privlače romantični tipove. Osim toga žene se vole osjećati potrebno, a narcisi su ljudi sa najviše potreba. Neki psihoanalitičari vjeruju čak kako je narcisoidnost posljedica nedovoljne roditeljske ljubavi. Djeca koja nijesu imala dovoljnu roditeljsku potporu, odrastaju u strahu od daljnjeg odbijanja. Spolja naprave štit, a iznutra su i dalje ranjiva djeca. Podsvjesno znaju vjerovati da je nedostatak roditeljske ljubavi uzrokovan time što nijesu dovoljno vrijedni, pa se trude ostaviti dojam vrijednosti. Žene prepoznaju tu ranjivost i podsvjesno ih žele zaštiti.

Međutim, narcise osim u bajkama ljubav ne može promijeniti. Njima je potrebna psihijatrijska pomoć za izlječenje.

Na početku se trude ostaviti dojam savršenog partnera i u tada se žene zaljubljuju. Ali njihova euforija nikad ne traje dugo. Kako bi i mogla? U normalnim uslovima kada se početna euforija smiri partneri prepoznaju potrebe drugog, pokušavaju svoje ponašanje prilagoditi partneru i pokušavaju mu ugoditi. Međutim, narcisima je to nemoguće. Njihov strah od „otkrivanja“ je ogroman. Oni su preplašeni da će se otkriti njihovo „pravo“ lice i da će biti poniženi zbog toga.

2 – Oni imaju evolucijsku prednost. Postoji evolucijska teorija prema kojoj se žene zaljubljuju u snažne i dominantne tipove. Kvaliteti koje narcis predočava - dominacija, status i ambicioznost – su ono što biološki privlači žene. Čak i ako narcis stvarno i nije uspješan (ipak mnogi jesu) oni će zračiti arogancijom i privući će ženu.

3 – Zbog vaspitanja. Naučnici vjeruju da djevojke koje dolaze iz porodica u kojoj su roditelji očekivali da su centar i da djeca trebaju „vrtjeti“ oko njih vjerovatno će smatrati narcise privlačnima. One će pretpostavljati kako je narcisoidnost normalan oblik ponašanja.

Ako još uvijek ne opravdavate razloge zbog kojih žene privlače narcisoidni muškarci, nemojte ni pokušavati. To je jednostavno ljudska priroda na koju je teško uticati.

Psiholozi vjeruju da nijesu samo muškarci narcisi, ali ih je oko tri četvrtine osoba koje imaju pomenuute simptome. Razlozi se kriju u vaspitnim i hormonskim činiocima.

Preporučujemo za Vas