Hitni razgovori zemalja G7 o mjerama protiv finansijske krize

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam održaće u ponedjeljak hitne telefonske konsultacije, kako bi koordinirali mjere poslije snižavanja kreditnog rejtinga SAD
0 komentar(a)
G7, Foto: IMF/Stephen Jaffe
G7, Foto: IMF/Stephen Jaffe
Ažurirano: 07.08.2011. 09:49h

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam održaće u ponedjeljak hitne telefonske konsultacije prije otvaranja azijskih berzi, kako bi koordinirali mjere poslije snižavanja kreditnog rejtinga SAD, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i evropski komesar za monetarnu politiku Oli Ren ranije su pozvali na usaglašavanje mjera među članicama Grupe sedam, koju čine najrazvijenije svjetske privrede, navodeći da kriza mora biti rješavana na globalnom nivou.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor u petak je snizila kreditni rejting SAD za jedan stepen, sa najvišeg AAA na AA+, što se prvi put događa u istoriji Amerike.

To će negativno uticati i na privrede evropskih država koje su čvrsto povezane sa američkom, posebno na Italiju i Španiju koje je već pogodila ekonomska kriza, ocjenjuje agencija AP.

Predsjednik EK Žoze Manuel Barozo prošle sedmice je priznao da članice eurozone nisu uspjele da spriječe da se dužnička kriza proširi

BBC navodi da će uskoro biti održan i hitan sastanak Evropske centralne banke na kojem će biti donijeta odluka da li će ta banka početi da otkupljuje spoljni dug Italije, kako bi spriječila dalje potrese na evropskom finansijskom tržištu.

Američka centralna banka i Banka Engleske su pokušale da uliju veću količinu novca na tržište kupovinom sopstvenih državnih obveznica, ali je do sada Evropska centralna banka ostala previše pasivna kada je u pitanju intervencija koja bi smanjila spoljni dug Italije i Španije, iako je ranije pomogla Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prošle sedmice je priznao da članice eurozone nisu uspjele da spriječe da se dužnička kriza proširi.

S druge strane, i Italija i Španija insistiraju na tome da i dalje mogu da servisiraju svoje dugove.

Bonus video: