Vihor sa Grenade

Na posljednjem mitingu Dijamantske lige pred Svjetsko prvenstvo u Daeguu (27. avgust - 4. septembar), student američkog Univerziteta Alabama je potvrdio da je trenutno najveći talenat
54 pregleda 0 komentar(a)
kirani_1, Foto: REUTERS
kirani_1, Foto: REUTERS
Ažurirano: 06.08.2011. 19:08h

Prvi put se pojavio na atletskoj stazi otkada je postao profesionalac i odmah zapalio planetu - 18-godišnje čudo sa Grenade, Kirani Džejms, slavio je u trci na 400 metara u Londonu i postavio najbolji rezultat sezone (44:61).

Na posljednjem mitingu Dijamantske lige pred Svjetsko prvenstvo u Daeguu (27. avgust - 4. septembar), student američkog Univerziteta Alabama je potvrdio da je trenutno najveći talenat svjetske atletike.

Zaljubljenici u „kraljicu sportova” su vjerovatno davno čuli za dječaka koji je rođen 1. septembra 1992. godine.

Džejms je, naime, 2009. krug prešao za 45,45 sekundi i za 90 stotinki srušio rekord Karifte (igre karipskih zemalja za atletičare mlađe od 20 godina), koji je šest godina držao Usein Bolt.

Lani je postao šampion svijeta u kanadskom Monktonu i sa 17 godina je proglašen za najboljeg sportistu omalene ostrvske države, u kojoj živi nešto preko 100 hiljada stanovnika.

Ovu sezonu je obilježio fenomenalnim izdanjem u Fejetvilu, jer je 400 metara prešao za 44,80 sekundi i ostvario treći rezultat svih vremena u dvorani, iza svjetskog rekordera Kerona Klementa (44,57, takođe u Fejetvilu prije šest godina) i legendarnog Majkla Džonsona (44,63).

Vihor sa Grenade, koji je trčao ispod 47 sekundi sa 14 godina, a potom svake sezone obarao svjetske rekorde za svoj uzrast i osvojio nevjerovatnu kolekciju zlatnih medalja na regionalnim i svjetskim šampionatima za mlađe atletičare, sada ide u Daegu kao prvi favorit.

U Južnoj Koreji, naime, zbog povrede stopala neće biti trenutno najboljeg atletičara na 400 metara, Džeremija Vorinera.

Drugi Amerikanac, olimpijski šampion iz Pekinga Lešon Merit, tek se vratio na stazu nakon 21-mjesečne kazne zbog korišćenja preparata za produžetak polnog organa (!?) i daleko je od prave forme.

- Osjećam se veoma dobro, a ovaj rezultat je pokazatelj da sam u pravoj formi pred Daegu. Moram da izađem na stazu i da trčim svoju trku, ali sam svjestan da moram da se borim sa mnogo dobrih atletičara. Neke od njih sam pobijedio ovdje, ali ne smijem sada da se opuštam. Moram i dalje da napredujem - rekao je Džejms, kojeg na Univerzitetu Alabama trenira Harvi Glens, osvajač zlatne medalje u štafeti 4X100 metara na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976.

Džejmsu će najveći rival za tron biti zemljak Bartolomju Rondel, koji je do Londona imao najbolji rezultat sezone (44,65). Ukoliko neko od njih osvoji zlato, ispuniće se snovi nacije koja se do sada dičila sa dvije zlatne medalje Alejne Fransike na 400 metara na svjetskim prvenstvima, ali u dvorani...

Rivali novog karipskog čuda u Daeguu će biti i Džermejn Gonsales sa Jamajke, koji je bio drugi u Londonu, Amerikanac Toni Mekvej, Merit i Anđelo Tejlor, Belgijanac Kevin Borle...

Spektakl je zagarantovan, jer je čak 15 atletičara ove sezone prešlo 400 metara za manje od 45 sekundi.

Bonus video: