UPEČATLJIV KONCEPT

Premijerno film Željka Sošića u Herceg Novom: Mali ljubavni bog

Reditelj Sošić kazao je da je prijatno iznenađen što je publika sa velikom pažnjom odgledala film, s obzirom na to da je svjestan kako ovo nije film koji se lako gleda
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 14:50h

Film “Mali ljubavni bog” reditelja i scenariste Željka Sošića, premijerno je prikazan u četvrtak na XXV Filmskom festivalu u Herceg Novom, u glavnoj takmičarskoj selekciji na Kanli kuli. Sošićev film izdvaja upečatljiv autorski koncept i nekonvencionalna dramatugija, a vizuelnim identitetom se svrstava u art film.

U filmu uloge tumače Nina Violić, Nikola Ristanovski, Branimir Popović, Svetlana Bojković, Milan Lane Gutović... Inače, Sošićev film je prvi crnogorski film prikazan u digitalnoj tehnologiji, što predstavlja značajan iskorak u načinu predstavljanja filmova festivalskoj publici.

Na konferenciji za novinare održanoj povodom filma moglo se čuti da je ovo film izuzetnog umjetničkog pečata. Reditelj Sošić kazao je da je prijatno iznenađen što je publika sa velikom pažnjom odgledala film, s obzirom na to da je svjestan kako ovo nije film koji se lako gleda.

“Ovaj film u velikoj mjeri odskače od onoga što smo svi navikli da gledamo u posljednje vrijeme, a način na koji je prezentovano o čemu se radi u filmu, nije tako lagan i popularan. Glavna namjera svih nas je bila da se sa ovim filmom emotivno komunicira, što se, čini mi se i postiglo sinoć.

Lokacija na kojoj je snimam film je Podgorica, koja u Sošićevoj rediteljskoj interpretaciji izgleda kao neka velika svjetska metropola

Neko film naziva umjetnošću, neko industrijom. Za mene je jedini mogući pristup filmu, umjetnički pristup. Nemam nikakvu dilemu oko tog načina”, kazao je Sošić.

Vrijeme je važan parametar filma “Mali ljubavni bog”, a Sošić ističe da je sa filmom najsrodnija umjetnost muzika.

“Pokušati da se vrijeme u kadru materijalizuje ne samo u bukvalnom smislu već i na licima glumaca, u trajanju emocije, je nešto što smo pokušali da postignemo. Mislim da je film prije svega emotivna kategorija u korespodenciji sa gledaocima.

Nema potrebe da se o ovom filmu pretjerano razmišlja, već da se gleda i da osjeća to što smo mi napravili. Ako se vrijeme i emocija nađu zajedno u jednom kadru, onda smo uspjeli i naš cilj je postignut”, objašnjava reditelj.

Nakon Sošićevog filma, publika na Kanli kuli je imala priliku da pogleda film Dalibora Matanića, “Majka asfalta”

Lokacija na kojoj je snimam film je Podgorica, koja u Sošićevoj rediteljskoj interpretaciji izgleda kao neka velika svjetska metropola.

“Izgleda da je to nešto što su mnogi primijetili. Naša očigledna namjera je bila lišiti se svih lokalizama i nečega što je prepoznatljiva geografska oznaka. Nemamo nikakvu relaciju sa tradicijom ambijenta, već je arhitektura u specijalnoj sprezi sa kadrovima i dešavanjima u filmu”, kazao je Sošić.

Lars fon Trir premijerno na tvrđavi

Nakon Sošićevog filma, publika na Kanli kuli je imala priliku da pogleda film Dalibora Matanića, “Majka asfalta”.

Prema posjećenosti i interesovanju, dokumentarni filmovi u izboru reditelja Vlada Perovića čine ove godine važan segment festivalskog programa

Jučerašnji festivalski dan obilježila su tri značajna filma. U zvaničnoj selekciji prikazan je film Miloša Radivojevića “Kako su me ukrali Nemci”, koji važi za favorita, a do sada je prikazivan na Cinema City festivalu, i na festivalu u Puli.

Film majstora režije, Larsa fon Trira “Melanholija”, sinoć je prikazan premijerno na tvrđavi Forte Mare, a zanimljiv srpsko-rumunski film Siniše Dragina “Ako zrno ne umre” bio je drugi u takmičarskoj selekciji na Kanli kuli.

Prema posjećenosti i interesovanju, dokumentarni filmovi u izboru reditelja Vlada Perovića čine ove godine važan segment festivalskog programa. Na Belavisti se mogu vidjeti neki od hitova koji su obilježili proteklu godinu, a prostor trga, često bude premali da primi svu zainteresovanu publiku.

Ova selekcija će se, prema najavama organizatora, sljedeće godine pretvoriti u takmičarsku. Sinoć su u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta prikazani kratki filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnnosti sa Cetinja, iz klase prof. Nikole Vukčevića.

Bečanovićev film na Kanli kuli

Na programu šestog dana Montenegro film festivala biće premijerno prikazan treći crnnogorski film “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, u okviru glavne selekcije na Kanli kuli u 21 sat.

Na tvrđavi Forte Mare, u okviru programa festivalskih pobjednika biće prikazan film “Elena” poznatog ruskog rediitelja Andreja Zvjaginceva

Slijedi srpski hit “Montevideo, bog te video” Dragana Bjelogrlića, takođe u zvaničnoj selekciji. Na tvrđavi Forte Mare, u okviru programa festivalskih pobjednika biće prikazan film “Elena” poznatog ruskog rediitelja Andreja Zvjaginceva u 21 sat.

Među filmovima u selekciji dokumentarnog nalaze se “Pločice, pismo”, “Moj glas”, “Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota” i drugi. U okviru ciklusa azijskog filma, u Amfiteatru hercegnovskog pozorišta biće prikazan film Takeši Kitana, “Ahil i kornjača” u 21 sat.

Preporučujemo za Vas