Beatriče kakvu bi Dante želio

Klug je istakao i da u njegovoj verziji jedne od najslavnijih ljubavnih priča italijanske i svjetske književnosti, neće biti striktno podjeljenih likova i definisanih uloga
0 komentar(a)
Božanstvena komedija, Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Božanstvena komedija, Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.08.2011. 11:40h

Druga „polovina“ 25. Grad teatra počinje u znaku Danteove „Božanstvene komedije“, po konceptu i u koreografiji Edvarda Kluga, plesne predstave koja će premijerno biti izvedena u nedjelju veče u 22 sata, na sceni Terase između crkava, kao koprodukcija sa Bitef teatrom iz Beograda.

Ova nova saradnja, inicirana uspjehom prošlogodišnje zajedničke koreografske predstave, Šekspirovog „Otela“, na ovogodišnji festival opet dovodi igrače Bitef dens kompanije, i poznatog koreografa Kluga.

" Prije godinu dana, kada mi je u Bitefu prvi put predloženo da uradim predstavu po motivima „Božanstvene komedije“, imao sam ideju da u ovom djelu nekako proučimo ono što je neistraženo, što je bio i veliki izazov. Glavno pitanje je, međutim, bilo kako da savladamo ovaj ogroman komad i da ga pretočimo u pokret i igru, i u prvom trenutku, činilo mi se da je to samoubilački čin. Ironično, našao sam taj motiv u Danteovom ličnom „pokušaju samoubistva“, šetnja kraljevstvom mrtvih dok je još živ" rekao je Klug na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, Dante je „Božanstvenu komediju“ napisao samo da bi pokazao svoju veliku ljubav prema Beatriče, i zato će u predstavi koju će budvanska publika vidjeti to biti onakva kakvu bi on volio da ona bude.

Klug je istakao i da u njegovoj verziji jedne od najslavnijih ljubavnih priča italijanske i svjetske književnosti, neće biti striktno podjeljenih likova i definisanih uloga.

Četvrta koprodukcija Grad teatra zanimljiva je i po tome što pred našu publiku po drugi put dovodi Ašhen Ataljanc, jedno od najprepoznatljivijih imena igračke scene u regionu – 1997.

Ašhen Ataljanc i Konstantin Kostjukov gostovali su sa projektom „Samson i Dalila“, koji se na velelepnoj sceni igrao ispred zidina Starog grada, i ovu predstavu NP iz Beograda pratila je cijela Budva.

Kako je Ataljanc kazala, rad na novoj verziji „Božanstvene komedije“ bio je i za nju vrlo zanimljiv i pun izazova, iako je po motivima ovog istog djela već igrala u predstavi koju je režirao jedan drugi koreograf.

I mada su priče iste, riječ je o potpuno različitim predstavama, jer je svaki koreograf na svoj način čitao Dantea" rekla je Ašhen Ataljanc.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i ostali članovi Bitef dens kompanije – Nikola Tomašević, Strahinja sLacković, Miloš Isailović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jevtić. Muziku potpisuju Borut Kržišnik i Milko Lazar, a kostime Maja Mirković.

Bonus video: