Nacionalna jevrejska nagrada pripala Davidu Grosmanu

Kako pisac kaže, ovo je njegova najintimnija knjiga, sa kojom je prestao da slijedi ustaljeni način pisanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 11:31h

Nacionalna jevrejska nagrada za knjigu godine dodijeljena je Davidu Grosmanu za roman “Do kraja zemlje”.

Grosmanov roman je do sada preveden na oko 30 jezika, a svjetska kritika ga je ocijenila kao “novo remek djelo”. Nacionalnu jevrejsku nagradu od 1948. godine dodjeljuje Nacionalni jevrejski savjet za knjigu, a nagrada se tradicionalno uručuje u Njujorku.

Kako pisac kaže, ovo je njegova najintimnija knjiga, sa kojom je prestao da slijedi ustaljeni način pisanja.

“Prije četiri godine, kada je moj stariji sin Uri trebalo da pođe u vojsku, počeo sam da pišem roman koji se neposredno tiče sumorne stvarnosti u kojoj živim. Roman u kom se opisuje kako spoljašnje nasilje i surovost opšte političke i vojničke zbilje nadire kroz krhko i ranjivo tkivo jedne porodice, dok je konačno ne raspoluti. Neposredno poslije smrti mog sina Urija, u ratu između Izraela i Libana, svijest o tome što se zbilo doprla je do posljednje ćelije u meni. Silina uspomene je zaista ogromna i teška. Ipak, sam čin pisanja u ovom vremenu predstavlja za mene određeno “carstvo”, mentalnu teritoriju kakvu nikad dosad nisam iskusio, gdje smrt nije samo apsolutno jednodimenzionalno poricanje života. Pišem. Maštam. Sam čin imaginacije unosi živost u mene. Nisam sleđen i oduzet pred tom nemani”, kazao je Grosman.

U najužem izboru, osim Grosmanovog romana, našli su i “Nevidljivi most” Džuli Orindžer, “Uputstva” Adama Levina i “Nemezis” Filipa Rota.

Bonus video: