Film "Neprijatelj" favorit u Herceg Novom

Trećeg dana festivala, veliko interesovanje je vladalo za film Dejana Zečevića, “Neprijatelj”, čija je projekcija bila na Kanli kuli, u okviru glavnog programa
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 11:43h

Film “Mali ljubavni bog” reditelja Željka Sošića, premijerno je prikazan sinoć u okviru XXV Filmskog festivala u Herceg Novom.

Riječ je o drugom filmu crnogorske produkcije, koji se nalazi u takmičarskoj selekciji festivala. Uloge tumače Nikola Ristanovski, Nina Violić, Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branimir Popović, Nada Vukčević i Ksenija Džaferović.

Film govori o bračnom paru koji prolazi kroz teške trenutke u zajedničkom životu. Jednog dana žena nestaje bez traga. Njen otac, optužuje muža, a policija mu oduzima pasoš.

Trećeg dana festivala, veliko interesovanje je vladalo za film Dejana Zečevića, “Neprijatelj”, čija je projekcija bila na Kanli kuli, u okviru glavnog programa.

Žanrovski, “Neprijatelj” bi se mogao svrstati u kategoriju psiho-trilera, a govori o suludoj situaciji u kojoj su se našli demonteri mina na kraju rata u Bosni 1995. godine.

Naime, grupa vojnika se nalazi u spaljenoj kući u nekom bosanskom selu, a njihov zadatak je otklanjanje mina koje su tokom rata i sami postavljali, dok ne dođe smjena.

Situciju komplikuje lik Hromog Dabe (tumači ga poznati banjalučki glumac Tihomir Stanić) kojeg su vojnici zarobili, našavši ga zazidanog u zid u jednoj napuštenoj fabrici.

Njegov identitet je nemoguće odrediti, a filmski karakter levitira na relaciji između demijurga, šejtana, boga, demona, zavisno od viđenja ostalih likova, pa i gledaoca. Konstantna napetost, precizna dramaturgija i odlična fotografija, ovaj film (od milion i nešto eura) čine jednim od favorita festivala.

Zečević je na konferenciji za novinare kazao da je ono što ga je privuklo scenariju upravo drugačija perspektiva na temu koja je već poznata. Scenario za film potpisuje Đorđe Milosavljević.

U “Neprijatelju” uloge tumače Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović, Slavko Štimac, Marija Pikić, Dragan Marinković Maca i drugi.

U “Neprijatelju” uloge tumače Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović, Slavko Štimac, Marija Pikić, Dragan Marinković Maca i drugi.

Tihomir Stanić igra glavnog lika u filmu, odnosno, njegov lik je baza oko koje se vrti kompletna priča. Stanićev lik, faustovske dimenzije, jedan je od najintrigantnijih u “Neprijatelju”.

“Ovo je uloga koju bi svaki glumac poželio. Ovo je rijetko lijepa i atraktivna uloga koja se rijetko dobija i rijetko se snimaju filmovi na našim prostorima koji imaju tako kompleksne likove”, istakao je Stanić.

Makedonski film “Pank nije mrtav” Vladimira Blaževskog prikazan je takođe u glavnom programu Montenegro film festivala. Ovaj film je na Filmskom festivalu u Karlovim Varima dobio Gran pri selekcije “East of West”.

Aktuelni programi

U takmičarskom dijelu programa na Kanli kuli večeras će u 21 sat biti projekcija filma “Kako su me ukrali Nemci” Miloša Radivojevića, srpsko ostvarenje po scenariju Vladislava Vojnovića, Svetozara Vlajkovića i Miloša Radivojevića.

Uloge tumače Jelena Đokić, Daglas Henšal, Svetozar Cvetković, Vojsilav Brajović i drugi. Sljedeći film u zvaničnoj selekciji je srpsko-rumunsko-austrijska produkcija “Ako zrno ne umre” u režiji Siniše Dragina.

Na tvrđavi Forte Mare, premijerno će biti prikazan film “Melanholija” danskog majstora režije Lars fon Trira, u 21 sat. Uloge tumače Kirsten Danst, Šarlota Ginsburg, Kif Saterlend.

U amfiteatru Hercegnovskog pozorišta biće prikazivani filmovi studenata filmskih akademija u 22 sata. Na Belavisti će u selekciji dokumentarnog filma biti prikazani filmovi “Album”, “Teritorije”, “Vrt nade”, “Između svih nas” i “Baš je teško biti dobar masai”. U okviru Ciklusa azijskog filma, u ponoć će početi projekcija “Kletve” Takaši Šimicua.

Bonus video: