Krvavi obračun spriječio oslobađanje taoca sa tankera "Polar"

Kako piše “Blic”, jedna grupa pirata se pobunila i od vođe pirata Haile Mohameda zatražila veći dio plijena od otkupa
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 08:30h

Uprkos dogovoru o isplati osam miliona eura otkupa, somalijski pirati nijesu oslobodili 23 mornara sa zarobljenog tankera “Polar, među kojima su i tri Crnogorca.

Kako saznaje beogradski “Blic””, u trenutku kad je posada krenula s tajne lokacije nadajući se da će uskoro biti na slobodi, grupa pirata se pobunila i krenula u obračun želeći veći plijen.

U razmjeni vatre jedan pirat je poginuo, dvojica su teško povrijeđena, a otkup je propao. Sudbina zatočenih mornara za sada je još neizvjesnija, jer se epilog ove drame ni ne naslućuje.

Pirati su grčkoj kompaniji „Paradise navigation SA“ kojoj pripada tanker “Polar”, 20. jula poslali dopis da su smanjili cijenu otkupa sa 15 miliona dolara na osam. Grčka kompanija je pristala, NATO snage koje patroliraju u blizini luke Hobio, gdje je tanker usidren, obaviještene su i sve je bilo spremno za razmjenu talaca. U trenucima kad su zatočeni taoci, uz pratnju oko 150 naoružanih pirata, krenuli iz zatočeništva na slobodu, izbio je incident.

Žestok obračun i eksplozije

Kako piše “Blic”, jedna grupa pirata se pobunila i od vođe pirata Haile Mohameda zatražila veći dio plijena od otkupa.

Nastao je žestok obračun, čulo se nekoliko eksplozija, ispaljeno je više od deset zolja i isporuka talaca je obustavljena. Mornari su se vratili u zatočeništvo i svi pregovori o njihovom puštanju su obustavljeni. U međusobnom puškaranju, jedan pirat je poginuo, dvojica su teško ranjena, a uništena su tri vojna džipa.

Bijesni zbog neuspjele isplate otkupnine, pirati su dan poslije obračuna bez razloga ubijali stanovnike u selu Dhanan. Prema procjenama NATO trupa, to su uradili kako bi skrenuli pažnju na sebe i dokazali da su spremni da ubiju i taoce ukoliko se dogovor ne poštuje.

"Poslije svega ovoga šanse da se mornari vrate kući izuzetno su male. Problem je to što grčka kompanija ne pregovara na pravi način jer su taoci predugo u zatočeništvu. Ovi sukobi pirata između sebe takođe ne ulivaju nadu. Trebalo bi se nadati da će sve biti u redu, jer ni Somalijcima ne odgovara da se taocima nešto desi, budući da oni u njima vide milione dolara", kaže za „Blic“ pomorac s dugogodišnjim iskustvom.

Novi incident žestoko je uplašio posadu tankera „Polar“. Oni su zabrinuti za bezbjednost i svjesni da se pirati neće lako između sebe dogovoriti. Nakon obračuna posadi tankera „Polar“ se u zatočeništvu pridružilo još pet talaca, ali nije poznata njihova nacionalnost niti ime broda s kojeg su došli.

Prema posljednjim informacijama, taoci s broda „Polar“, u veoma su lošem stanju. Ljekove nemaju, hranu i vodu dobijaju rijetko, a više od pet mjeseci se nijesu čuli s porodicama.

Bonus video: