Strane nisu usaglasile stavove, barikade nastavljene

Kfor bi, prema nacrtu sporazuma s Vladom Srbije, trebalo da dozvoli prolaz za putnička vozila i kamione do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama
0 komentar(a)
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2011. 07:39h

Razgovori predstavnika Vlade Srbije Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom o detaljima nacrta sporazuma (koji su u srijedu dogovorili), završeni su u četvrtak uveče u bazi Kfora kod Leposavića.

Pregovaračke strane nisu usaglasile sve stavove kojim bi se riješila kriza nastala 25. jula, poslije odluke Prištine da na sjever Kosova dovede svoje carinike i policajce.

Bogdanović i Stefanović poslije sastanka, koji je trajao pet sati, nisu davali izjave novinarima.

Osim u Rudaru, Srbi dozvoljavaju prolazak konvoja koji za vojnike na sjeveru dovoze hranu, vodu i gorivo od srijede uveče, a od ishoda pregovora zavisiće hoće li barikade biti potpuno uklonjene ili će biti ojačane

Nakon saznanja da dogovor sa Kforom nije postignut, Srbi na sjeveru Kosova nastavili su u četvrtak uveče da organizuju barikade na putnim pravcima ka prelazima Brnjak i Jarinje.

Pred ponoć, građanima na barikadi u Rudaru obratio se predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović i rekao da i pored optimizma vođe pregovaračkog tima Beograda dogovor nije postignut i da zbog toga barikade još neće biti uklonjene.

Osim u Rudaru, gdje je fizički nemoguće brzo ukloniti barikade, Srbi dozvoljavaju prolazak konvoja koji za vojnike na sjeveru dovoze hranu, vodu i gorivo od srijede uveče, a od ishoda pregovora zavisiće hoće li barikade biti potpuno uklonjene ili će biti ojačane.

Noć je protekla bez incidenata.

Nacrt dogovora između Vlade Srbije i komandanta Kfora Bilera predviđa da Kfor zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra, s tim da, ukoliko bude potrebno, taj vremenski rok može biti produžen

Odbornici opština na sjeveru Kosova podržali su u četvrtak zahtjeve državnih organa Srbije da se vrati pređašnje stanje na prelazima Jarinje i Brnjak, ali nisu razmatrali i nacrt sporazuma koji je usaglašen.

Nacrt dogovora koji su dogovorili predstavnici Vlade Srbije i komandant Kfora Erhard Biler predviđa da Kfor zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra, s tim da, ukoliko bude potrebno, taj vremenski rok može biti produžen.

Kfor bi, prema tom nacrtu, trebalo da dozvoli prolaz za putnička vozila i kamione do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama.

Dogovor podrazumijeva i uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima na sjeveru, kao i ponovno uspostavljanje slobode kretanja u tom dijelu Kosova.

Deset uslova Vlade Kosova da prihvati sporazum

Vlada Kosova ima deset uslova koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda kako bi podržala sporazum Kfor-a i Srbije, piše prištinski dnevnik "Zeri".

Premijer Kosova Hašim Tači je u četvrtak na sjednici Vlade rekao da se komandant Kfor-a Erhard Biler saglasio sa tim zahtjevima.

Taj list navodi nepotvrđene informacije da je prvi uslov deblokada puteva na sjeveru zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice policije Kosova započele akciju na preuzimanju ovih prelaza.

Kosovska Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze koji, u principu, treba da budu zatvoreni zbog bezbjednosti i proglašenja ograničene vojne zone

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumijeva da isti budu zatvoreni za prolaz robe.

Kosovska Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze koji, u principu, treba da budu zatvoreni zbog bezbjednosti i proglašenja ograničene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo može ući sa vozilima do 3,5 tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procjene neke nezavisne međunarodne specializovane organizacije da postoji potreba za humanitarnom pomoći, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi "Zeri", Vlada Kosova zahtijeva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo.

Takođe se zahtijeva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd-Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i Srbije.

Bonus video: