Interpol raspisao potjernicu za Safetom Kalićem

Sudija za istragu Višeg suda Vukomir Bošković odredio je da se privremeno oduzime imovina od Kalića, njegovog brata i supruge
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 17:28h

NCB Interpol Podgorica je, u 18,15 časova, raspisao međunarodnu potjernicu za Safetom D. Kalićem (42) iz Rožaja, saopštila je Uprava policije.

Međunarodna potjernica za Kalićem raspisana je putem Interpolovog sistema komunikacije i ona je već vidljiva svim državama članicama Interpola.

U toku je i njeno postavljanje na zvanični javni veb sajt Interpola.

Safet Kalić je osumnjičen da je, zajedno sa svojom suprugom Aminom I.Kalić (29) i bratom Mersudinom D. Kalićem (55) počinio krivično djelo pranje novca, u iznosu od preko 7,2 miliona eura (7.258.195,89 eura).

Sud odredio oduzimanje imovine

Ranije danas, sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vukomir Bošković odredio je da se privremeno oduzime imovina od Kalića, njegovog brata Mersudina i supruge.

Za tu imovinu se sumnja da je stečena na nezakonit način, a Viši sud je usvojio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva-Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala.

Određeno je da se privremeno oduzme imovina i od najbližih srodnika okrivljenih za pranje novca: sestre Mersade i zeta Ernesa Šabotića.

Žalba ne odlaže izvršenje

Portparolka Višeg suda Biljana Čović rekla je da je protiv okrivljenih Safeta, Mersudina i Amine Kalić tužilaštvo prethodno donijelo naredbu o sprovodjenju istrage zbog krivičnog djela pranje novca u produženom trajanju.

Rješenjem o odredjivanju jednomjesečnog pritvora navedeno je da se računa od trenutka kada su Mersudin i Amina Kalić uhapšeni u Rožajama, odnosno od trenutka kada Safet Kalić, koji je trenutno nedostupan, bude uhapšen.

Privremeno oduzimanje imovine, prema njenim riječima, može trajati najduže dok vanpretresno vijeće ne donese odluku o zahtjevu tužilaštva za trajno oduzimanje imovine.

Protiv rješenja o privremenom oduzimanju imovine dozvoljena je žalba koja ne zadržava izvršenje.

Kalići se terete da su od 2006.do 2011 godine u Rožajama finansijskim i bankarskim poslovanjem, preko preduzeća „Daut & Daut“DOO,“Tajson“ DOO,“Turjak“AD,“M Petrol“ DOO i „Kristal“AD, u kojima su oni osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali prljav novac i tako vraćali kredite.

Finansijskom istragom utvrdjeno je Kalići posjeduju imovinu višemilionske vrijednosti te da ona daleko premašuje njihove legalne prihode.

Galerija

Bonus video: