Dabović: Prolazimo Makedonce

"Očekujem da ćemo dvomeč sa Makedonijom dočekati spremni, jer ćemo odigrati četiri kontrolne utakmice“, kaže selektor Ivan Joksimović.
0 komentar(a)
Odbojkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Odbojkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.08.2011. 13:57h

Tačno dva mjeseca od završetka Igara malih zemalja u Lihtenštajnu, gdje su osvojili zlatnu medalju, najbolji odbojkaši Crne Gore od danas su ponovo na okupu. Nakon sastanka u prostorijama Odbojkaškog saveza Crne Gore, na kojem su se igračima obratili selektor Ivan Joksimović i generalni sekretar Slobodan Kovačević, naši seniori su autobusom otputovali za Pljevlja, gdje će se pripremati za prvi od dva meča sa Makedonijom, u eliminacionoj rundi kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Već večeras od 18 časova odradiće prvi trening u „Adi“...

„Današnji početak je, u stvari, nastavak rada koji smo imali za Igre malih zemalja u Lihtenštajnu. Igrači su imali dovoljno vremena za odmor i regeneraciju, posljednjih dana su radili individualno po programu koji smo im dostavili. Očekujem da ćemo dvomeč sa Makedonijom dočekati spremni, jer ćemo odigrati četiri kontrolne utakmice. U pregovorima smo sa Mađarima, Grcima i Bosnom i Hercegovinom, a termini za te mečeve su 13. i 14. odnosno 20. i 21. avgust“, kaže selektor Ivan Joksimović.

Na današnjem okupljanju izostali su korrektor Miloš Ćulafić i srednji bloker Luka Šuljagić. Ćulafić danas popodne se vraća iz Katara, gdje je sa al Rajanom igrao Azijski kup šampiona (završio je kao sedmi u konkurenciji 12 timova), dok je Šuljagić u Italiji, u Padovi gdje u novom klubu obavlja ljekarske preglede. Kako je kazao selektor, Ćulafić će se zbog toga priključiti u nedjelju, a Šuljagić 10. avgusta.

“Moram da izrazim zadovoljstvo što smo ponovo na okupu. Drago mi je što ćemo pripreme i meč sa Makedonijom odigrati na sjeveru Crne Gore. Mislim da je to prava stvar, prilika da pobjegnemo od gužve na primorju tokom sezone, i da se skoncentrišemo na rad. Sada je najbitnije da se maksimalno spremimo, a o Makedoncima ćemo konkretno govoriti posljednjih pet-šest dana. Najbitnije je da pripreme odradimo što je moguće bolje, a ja očekujem da ćemo se plasirati u narednu fazu kvalifikacija za Olimpijadu”, kazao je prvi tehničar reprezentacije Simo Dabović.

Prvi meč sa Makedonijom igra se u Pljevljima 26. avgusta (20.30 časova), dok je revanš nedjelju dana kasnije u Skoplju. Bolji iz ovog dvomeča (u slučaju da obje selekcije ostvare po pobjedu, bilo kojim rezultatom, u revanšu će se igrati „zlatni set“) ide na jedan od tri pretkvalifikaciona turnira, u grupu A, u kojoj će se naći četiri selekcije sa Evropskog prvenstva u Češkoj i Austriji, te bolji iz duela između Španije i pobjednika dvomeča predeliminacione runde kvalifikacija Gruzija – Danska.

Pretkvalifikacioni turniri na programu su od 22. do 27. novembra, a samo prvoplasirana će izboriti prolaz u posljednji krug kvalifikacija za Igre u Londonu, za turnir koji će biti održan u Bugarskoj.

„Sa optimizmom dočekujemo mečeve sa Makedonijom. Vjerujemo u prolaz u narednu rundu kvalifikacija, jer smatram da imamo kvalitet za to, iako maksimalno respektujemo protivnika koji u svojim redovima ima nekoliko dobrih pojedinaca. Prije svega tu mislim na Gjorgijeva, koji je bio drugi poenter u Turskoj, i Simovskog koji je vodeći poenter u francuskom prvenstvu“, dodao je selektor Joksimović, u čijem su stručnom štabu pomoćnici Predrag Ćorluka i Miloš Mitrović, kondicioni trener Petar Karadžić, te statističar Drago Cimbaljević.

Bošković i Ćuk umjesto Strugara i Radunovića

U odnosu na prvobitno objavljen spisak izvršene su dvije rokade, na poziciji tehničara i primača servisa - mladog Rajka Strugara (Vojvodina) zamijenio je Ivan Bošković (Budućnost), dok je mjesto Balše Radunovića (Segrate, Italija) zauzeo Božidar Ćuk (Budvanska rivijera).

“U razgovoru sa Strugarom zajednički smo došli do zaključka da je jako umoran, jer je, kada su reprezentacije u pitanju (kadetska, juniorska, seniorska), u trenažnom procesu od 21. aprila. S obzirom na njegove godine, moramo da vodimo računa o njemu, jer je riječ o velikom potencijalu, zbog čega je i pošteđen za ovu akciju. Što se Radunovića tiče, iz njegovog novog kluba su insistirali da se javi do 10. avgusta, a pošto mu je to prva sezona u inostranstvu, izašli smo mu u susret”, kazao je Joksimović.

Selektor odbojkaša za ovu akciju računa još na tehničara Sima Dabovića (Budvanska rivijera), srednje blokere Luku Šuljagića (Padova, Italija), Gojka Ćuka (Budvanska rivijera), Ivana Ječmenicu (Budućnost), Bojana Radovića (Budućnost), primače servisa Marka Bojića (Rešovija, Poljska), Aleksandra Milivojevića (bez kluba), Dejana Čabarkapu (Prvačina, Slovenija), Bojana Đukića (Budućnost), korektore Miloša Ćulafića (Poatje, Francuska), Aleksandra Minića (Partizan, Srbija) i libera Ivana Rašovića (Budvanska rivijera).

Bonus video: