NVO prekidaju saradnju u istrazi o torturi tajnih službi

Takođe, i advokati žrtava u zajedničkom pismu su naveli da namjeravaju da se povuku iz istrage, a odluka je donijeta nakon objavljivanja protokola o istrazi
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 13:33h

Deset nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava odlučilo je danas da ne sarađuje više u nezavisnoj istrazi o britanskim tajnim službama optuženim za torturu osumnjičenih za terorizam zato što njihovi iskazi navodno nisu bili vjerodostojni.

"Mislili smo da učestvujemo u traganju za istinom ... ali smatramo da procedura koja je u toku, nije ni vjerodostojna, ni transparentna kako bi se postigao taj cilj", piše u zajedničkom pismu 10 organizacija, uključujući Amnesti Internešenel (Amnesty International, AI) i Repriv (Reprieve) koja se bavi zaštitom zatvorenika i zastupa bivše zatvorenike iz Gvantanama, američke baze na Kubi.

Prema protokolu o istrazi vlada će odlučivati da li će ili neće biti objavljeni prikupljeni dokumenti

Potpisnici pisma navode da više ne žele da učestvuju na sastancima tima zaduženog za istragu, niti da mu "dostavljaju dokaze".

Advokati žrtava su takođe u zajedničkom pismu naveli da namjeravaju da se povuku iz istrage, a ta odluka je donijeta nakon objavljivanja protokola o istrazi po kojem će vlada odlučivati da li će ili neće biti objavljeni prikupljeni dokumenti.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je prošlog ljeta pokretanje nezavisne istrage koju će voditi jedan penzionisani sudija, sa zadatkom da ispita optužbe o torturi britanskih obavještajnih službi (MI5 i MI6) nad zatvorenicima osumnjičenim za terorizam.

Čitava afera pokrenuta je izjavom Binjama Mohameda, koji je više od četiri godine bio zatvoren u Gvantanamu, da ga je jedan pripadnik službe MI5 prilikom ispitivanja mučio.

Čitava afera pokrenuta je poslije izjave Etiopljanina Binjama Mohameda, koji je više od četiri godine bio zatvoren u Gvantanamu, da ga je jedan pripadnik službe MI5, poslije hapšenja 2002. godine, prilikom ispitivanja mučio.

Britanska komisija za jednakost i ljudska prava podsjetila je na više od 20 sumnjivih slučajeva u koje su bili umiješani pripadnici obavještajnih službi.

Odmah po najavi otvaranja istrage koja će zbog povjerljivih aktivnosti obavještajne i kontraobavještajne službe biti samo djelimično javnog karaktera, nevladine organizacije koje joj se sada protive, pozdravile su tu inicijativu.

Bonus video: