Renata Salecl i Đorđo Agambena na kotorskom Trgu od filozofa

Pod motom “Kapitalizam ne ide na ljetovanje!”, Pjaca od filozofa održava se od šestog do 13. avgusta
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 11:51h

Programski segment Internacionalnog festivala Kotor art, Pjaca od filozofa, ove godine biće mjesto susreta i razgovora sa dvoje vodećih evropskih teoretičara, slovenačke teoretičarke prava Renate Salecl i italijanskog političkog filozofa Đorđo Agambena.

Pod motom “Kapitalizam ne ide na ljetovanje!”, Pjaca od filozofa održava se od šestog do 13. avgusta.

U okviru omaža Agambenu, uvodna predavanja o različitim aspektima njegove političke filozofije u subotu veče u 20 sati, u Kulturnom centru u Kotoru, održaće Mario Kopić i Žarko Paić, dok će naredne večeri, od 21 sat, na Pjaci od kina biti organizovan okrugli sto o filozofiji Đorđo Agambena. Na okruglom stolu govoriće Žarko Paić, Mario Kopić, Boris Gunjević, Andrej Nikolaidis i Milica Jovanović.

Đorđo Agamben govoriće u ponedjeljak, osmog avgusta, u kotorskoj crkvi Svetog Duha, od 20 sati.

Jedan od najuticajnijih političkih filozofa, Agamben se bavi različitim aspektima artikulacije iskustva, jezičkim, etičkim, estetičkim, i njegove reprezentacije u političkoj zajednici.

“Homo Sacer”

Na svjetsku scenu stupio je seminalnim djelom “Homo Sacer”, analizom fukoovskog koncepta biopolitike u kontekstu globalne politike i ekonomije.

Omaž Saleclovoj počinje u četvrtak veče, 11. avgusta, na Pjaci od kina od 21 sat, promocijom knjige “Chioce” o kojoj će govoriti Tonči Valentić, Nebojša Jovanović i sama autorica.

Sljedeće večeri biće organizovana debata “O čemu tačno govorimo kada govorimo o izboru”, u kojoj učestvuju Aleksandar Bečanović, Nebojša Jovanović i Srećko Horvat, abiće održanana Pjaci od kina u 21 sat.

O pitanju izbora u kasnom kapitalizmu Renata Salecl govoriće 13. avgusta, na Pjaci od kina, od 21 sat. Renata Salecl je slovenačka filozofkinja koja se, pored teorije prava, fokusira i na psihoanalizu i kriminologiju - analizirajući psihološke i kriminološke posljedice društvenih odnosa u savremenom kapitalizmu, posebno kapitalističke interpretacije koncepta slobodnog izbora.

Urednici programa Pjaca od filozofa su Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat.

Prvi koncert novoformiranog ansambla “Kotor art Trio”, u okviru Don Brankovih dana muzike, biće održan večeras u 21 sat u crkvi Svetog Duha. “Kotor art Trio” nastupa u sasatvu: violinista Roman Simonović, klarinetista Aleksandar Tasić i pijanista Ratimir Marrtinović. Na programu večerašnjeg koncerta biće djela Stravinskog, Hačaturijana, Bartoka, Mirkovića. Ulaz je slobodan.

“Kotor art Trio”

Prvi koncert novoformiranog ansambla “Kotor art Trio”, u okviru Don Brankovih dana muzike, biće održan 5.jula u 21 sat u crkvi Svetog Duha. “Kotor art Trio” nastupa u sasatvu: violinista Roman Simonović, klarinetista Aleksandar Tasić i pijanista Ratimir Marrtinović.

Na programu večerašnjeg koncerta biće djela Stravinskog, Hačaturijana, Bartoka, Mirkovića. Ulaz je slobodan.

Bonus video: