Nova opasnost po zdravlje: Otkrivena superbakterija otporna na antibiotike

Francuski stručnjaci su skrenuli pažnju svijeta na novu superbakteriju - vrstu salmonele otporne na antibiotike (između ostalih i ciprofloksacin), koji se uobičajeno koriste za takve uzročnike infekcije.
0 komentar(a)
bakterija, Foto: Www.frenchtribune.com
bakterija, Foto: Www.frenchtribune.com
Ažurirano: 04.08.2011. 10:18h

Stručnjaci pariskog Pasterovog instituta su apelovali na nacionalne i međunarodne zdravstvene vlasti da protiv navedene superbakterije preduzmu mjere "prije nego što se globalno raširi", kao što se desilo s drugom varijantom devedesetih godina, saopštila je francuska novinska agencija AFP.

Tokom posljednje decenije se navedena superbakterija, nazvana "s. kentaki", pojavila u dijelovima Evrope, Afrike i Bliskog istoka, tvrdi tim istraživača koji su predvodili Fransoa-Zavije Vejl i Simon Le Elo s pomenutog Instituta.

Po Vejlu, u Francuskoj se broj infekcija novom superbakterijom u poslednjih 10 godina udesetostručio. Ljudi mogu da se zaraze salmonelom jedući nedovoljno kuvano meso i jaja, a simptomi ove zaraze su dijareja, povišena temperatura i stomačni grčevi.

Većina slučajeva nije teška, ali kod nekih je potrebna hospitalizacija, a može da dođe i do smrtnog ishoda.

Između 2000. i 2008. u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj bakterijom "s. kentaki" se zarazilo gotovo 500 osoba.

Pretpostavlja se da većina infekcija ovom bakterijom potiče od konzumiranja zaražene hrane iz uvoza.

S obzirom da je "s. kentaki" izolovana kod pilića i ćurki u Etiopiji, Maroku i Nigeriji, izgleda da je živina glavni izvor infekcije.

Slučajevi zaraze bakterijom "s. kentaki" su, inače, registrovani i u Egiptu, uglavnom između 2002. i 2005.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u utorak objavile da je od druge vrste salmonele, pod nazivom "s. hajdelberg", otporne na više ljekova, umro jedan Amerikanac, dok je još 77 lica oboljelo.

Zaraza ovom varijantom salmonele se proširila na 26 saveznih država između 1. marta i 1. avgusta ove godine, a njen izvor je izgleda mljeveno ćureće meso, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Infekcije salmonelom predstavljaju značajan problem javnog zdravlja širom svijeta.

Samo u Sjevernoj Americi bude svake godine zabilježeno 1,7 miliona infekcija salmonelom, dok je u Evropskoj uniji (EU) između 1999. i 2008. zabilježeno preko 1,6 miliona slučajeva.

Bonus video: