Fukušima: Smjena trojice visokih zvaničnika

Kajeda potvrdio da se najavljene smjene odnose na njegovog zamjenika, generalnog direktora Agencije za energetiku i prirodne resurse i šefa Agencije za nuklearnu bezbjednost
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Ibi
Fukušima, Foto: Ibi
Ažurirano: 04.08.2011. 09:59h

Japan će smijeniti trojicu visokih zvaničnika iz oblasti energetike zbog njihove nesposobnosti da se nose s nuklearnom krizom u Fukušimi, što je izazvalo nepovjerenje javnosti prema nuklearnoj energiji, saopštila je danas vlada te zemlje.

Ministar ekonomije, trgovine i industrije Banri Kajeda rekao je danas novinarima da će sprovesti izmjene u svom kabinetu u čijoj je nadležnosti razvoj i rukovođenje nuklearnom industrijom.

On je potvrdio informacije objavljene ranije u medijima, da se najavljene smjene u ministarstvu odnose na njegovog zamjenika, zatim generalnog direktora Agencije za energetiku i prirodne resurse, kao i na šefa Agencije za nuklearnu bezbjednost.

Prema pisanju japanske štampe, ta agencija je između ostalog lobirala kod kompanija koje rade sa strujom da njihovi zaposleni tokom raznih foruma i debata otvorenih za javnost postavljaju pitanja koja bi išla u korist nuklearnoj energiji

"Razgovaramo o tim promjenama u posljednjih mjesec dana", rekao je Kajeda.

Dodao je da će zvanično saopštenje o smjenama u ministarstvu biti objavljeno tokom dana.

Japan je 11. marta bio pogođen katastrofalnim zemljotresom i ogromnim cunamijem koji su pored ostalog, izazvali ogromne štete na nuklearnoj elektrani Fukušima.

Pomenuti zvaničnici čija se smjena najavljuje optuženi su da su, između ostalog, manipulisali javnim mnjenjem.

Najveća nuklearna katastrofa od Černobilja 1986. godine je izazvala veliko nepovjerenje stanovništva prema upotrebi nuklearne energije.

Nezadovoljstvo se tim više povećalo kada se otkrilo da su zvaničnici iz Agencije za nuklearnu bezbjednost pokušali da manipulišu javnim mnjenjem.

Japanska štampa ocjenjuje da je zadatak Agencije za nuklearnu bezbjednost da nadzire bezbjednost nuklearnog sektora, a ne da ga promoviše

Prema pisanju japanske štampe, ta agencija je između ostalog lobirala kod kompanija koje rade sa strujom da njihovi zaposleni tokom raznih foruma i debata otvorenih za javnost postavljaju pitanja koja bi išla u korist nuklearnoj energiji.

Kako se navodi, zadatak Agencije je da nadzire bezbjednost nuklearnog sektora, a ne da ga promoviše.

Vlasti su najavile da će formirati nezavisnu komisiju koja će istražiti čitav slučaj, a japanski premijer je saopštio da namjerava Agenciji obezbijediti mnogo veću nezavisnost od ministarstva za ekonomiju, trgovinu i industriju i ojačati njenu efikasnost.

Bonus video: