Sirijski predsjednik uvodi višestranačje

Jedina stranka koja je od 1963. postojala u Siriji je Baas, koja uživa ustavom zagarantovani status "rukovodećeg organa države i društva"
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Guardian.co.uk
Bašar al Asad, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 04.08.2011. 08:26h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izdao naredbu kojom se u toj zemlji dozvoljava višestranačje, što je bio jedan od glavnih zahtjeva demonstranata na antivladinim protestima koji su počeli sredinom marta, javila je agencija Sana.

"Predsjednik Asad izdao je danas predsjedničku naredbu o zakonu o partijama", navodi sirijska državna agencija.

Naredbom su obuhvaćeni uslovi osnivanja i funkcionisanja političkih stranaka.

Jedina stranka koja je od 1963. postojala u Siriji je Baas, koja uživa ustavom zagarantovani status "rukovodećeg organa države i društva".

Stranke će morati da poštuju univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, neće moći da se zasnivaju na vjerskim ili plemenskim učenjima, niti će moći da nastanu kao ogranci neke organizacije ili partije koja nije sirijska

Sirijska vlada je 24. jula već usvojila nacrt zakona kojim se uvodi višestranačje, ali predsjednikova naredba omogućava da taj zakon odmah stupi na snagu, a da ne mora da se čeka njegovo odobravanje u parlamentu.

Buduće stranke će morati da poštuju univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, neće moći da se zasnivaju na vjerskim ili plemenskim učenjima, niti će moći da nastanu kao ogranci neke organizacije ili partije koja nije sirijska.

Osim toga, buduće stranke neće moći da imaju vojne, ni paravojne formacije, a njihovo finansiranje moraće da bude krajnje transparentno, navodi državna agencija.

Bonus video: