Vrijeme da linije krenu u šetnju

Vjerovatno ste čuli za Vaništu - njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA) je 2013. godine otkupio od Vanište tri njegova rada za svoju kolekciju
111 pregleda 4 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Borislav Vukićević
Arhitektonski fakultet, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 14.04.2018. 18:12h

Crtež je, najjednostavnije rečeno, linija koja je pošla u šetnju. Pol Kle (Paul Klee)

Poštovani dekane Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, uvaženi gospodine Svetislave Gavrilov Popoviću,

Pripremio sam čitavu seriju pitanja koja se direktno ili pak indirektno odnose na svima nama najdražu arhitekturicu (s nazovi-crnogorskim predznakom) - pitanja na koja ste upravo Vi, gospodine Popoviću, najpozvaniji da date odgovore. Vi kao dekan AF PG - vi kao pravno lice, da se razumijemo - personalni momenat je ovdje apsolutno isključen, molim vas. A kako smo, evo, na samom pragu predsjedničkih izbora, ne želim da opterećujem uvažene čitaoce dnevno-političkim temama - ljudima je potreban mir, kako bi, ničim ometani, odlučili kome da sjutra poklone povjerenje - pa sam riješio da iskoristim ovaj rijetki momenat i da Vam se obratim s par lakših pitanja, za početak.

Dakle, ima dva mjeseca od trenutka kada se na vratima moga ofisa pojavila djevojka - maturantkinja - mnogo slatka maturatkinja - u pratnji momka - momčine i po - takođe maturanta...

Recimo da se ona zove Sid (Cyd Sharise), a on Fred (Fred Astaire) - Sid & Fred.

- Ovo mi je đevojka - reče Fred, a Sid je spremno dodala - Riješili smo da upišemo arhitekturu.

- Riješili ste - rekoh - da probate da upišete arhitekturu. Ne znamo hoće li vas čika Sveto - dekan, inače moj veliki prijatelj - primiti. On se pita, on odlučuje o tome, kao i o svemu ostalome. Najbolje će biti da se po tom pitanju obratite njemu - direktno. Pozovite se na mene... Imam broj, samo malo...

- Ne treba nam broj - prekide me Sid - Upisaćemo arhitekturu. Sigurno.

- Znači li to da ćete na tzv. provjeri shvatanja prostora kroz prikazivanje oblika prostora i oblika u prostoru - ma što to značilo - požnjeti maksimalan broj bodova?

- Znači! - povikaše Sid i Fred u jedan glas.

- A da ćete na tzv. provjeri opštih pojmova i znanja iz obasti arhitekture - ma što to značilo - zablistati nadzemaljskim sjajem?

- Znači!

Jednako kao i na tzv. provjeri sposobnosti shvatanja oblika i prostora - matematičkoj logici - ma što to značilo?

- Znači!

- Nisam dobro čuo...

- ZNAČI!

- OK, imate moju apsolutnu podršku.

Nemoguće je u par rečenica opisati što smo sve radili u ova dva mjeseca, ali recimo da smo krenuli lagano - prvo smo isprobavali grafitne olovke različitih tvrdoća i mekoća - od tvrđih ka mekšima i najmekšima i obratno - s naglaskom, naravno, na mijenama olovke B2 - i to strogo u kontekstu čudesnih relacija između olovaka, svojstava različitih vrsta papira i efekata koje želimo da postignemo crtežom. Zatim smo provjerili kako stojimo po pitanju shvatanja prostora kroz tzv. prikazivanje oblika prostora i oblika u prostoru - i to kroz tri različita zadačića - da bismo došli do poražavajućih zaključaka, poražavajućih...

Što nas nije pokolebalo, daleko od toga. Žestoko smo prionuli na posao...

Prvi korak prve faze je bio “oslobađanje ruke” - desetak dana smo povlačili horizontalne i vertikalne linije - da bismo u jednom znakovitom trenutku prešli na dijagonale - i to u oba pravca. Prvo lenjirom, zatim rukom. Počeli smo od formata A4, pa smo prešli na format A3 i dalje, A2 i A1 - odnosno 800/500 mm. Sljedeći korak bila je Direrova mreža - uz pokušaj da zajednički odgovorimo na pitanje u čemu bi se to ogledao koncept strogo-deskriptivnog arhitektonskog crteža - kakav se cijeni na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici - kakav se cijenio, preciznije, ranijih godina - jer još ne znamo kako će izgledati prijemni ispit ove godine. Za perspektivu nam je trebalo par nedelja - tri nedelje, da se ne lažemo - ali smo se na kraju ipak izborili sa sve tri vrste perspektive - sa jednim, dva i tri nedogleda (fakultativno) - barem teorijski. Zatim smo se vratili pomenutim zadačićima - i rezultati su bili...

Nije to još bilo dobro - daleko je to bilo od dobroga - ali jeste bilo ohrabrujuće, jeste, definitivno...

Prvi korak druge faze je bio...

Nisam vam rekao, gospodine Popoviću, da je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, u vrijeme kad sam tamo studirao, kolegij Crtanje držao Ante Vulin - asistent je bio Ivan Juras - a kolegij Plastično oblikovanje je držao niko drugi do Josip Vaništa. Vjerovatno ste čuli za Vaništu - njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA) je 2013. godine otkupio od Vanište tri njegova rada za svoju kolekciju - a Vaništa im je jedan svoj rad poklonio. Tako da sam predstave o fenomenu crteža, kao i afinitete spram vrlo specifičnog pristupa crtanju, gradio poglavito na zagrebačkim iskustvima - iz Crtanja sam imao 5 (pet), a iz Plastičnog oblikovanja 4 (četiri) - tu četvorku sebi nikada neću oprostiti (neke radove nisam predao na vrijeme - to je razlog). I upravo sam na tim iskustvima, uz neminovna prilagođavanja situaciji - ovdje ipak nije riječ o studentima, nego o učenicima koji žele da studiraju arhitekturu, što će reći da smo ovdje morali krenuti od početka, tj. od nule - bazirao vlastiti koncept podučavanja umijeća crtanja (nazovimo to tako, ipak je to samo umijeće).

Poštovani gospodine Popoviću, sigurno ste primijetili - Vama ništa ne promiče, ubijeđen sam - da sam se proteklih godina vrlo prilježno bavio temom prijemnih ispita na arhitektonskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu - a pratio sam, iz godine u (skoro svaku) godinu, i notorne kontroverze vezano za organizaciju i sprovođenje prijemnih ispita, odnosno dopunskih ispita za upis na AF PG. Mnoge informacije nisam plasirao javno - u svojim tekstovima - upravo iz razloga što sam bio u obavezi da štitim izvore, što bi se reklo - ali Vi i ja odlično znamo da je bilo stanovitih propusta - što sitnijih, što krupnijih, što vrlo krupnih - molim vas.

U to ime, moje prvo pitanje bi se odnosilo na koncept ovogodišnjeg dopunskog ispita za upis na AF PG - ostaje li, ukratko, sve po starom, ili ćete nam servirati neke novine? Ako ostaje sve po starom - čime je motivisana ta odluka? - imajući u vidu da nam je poznato kako su koncipirani prijemni ispiti na arhitektonskim fakultetima u okruženju. Ako uvodite novine - čime je motivisana ta odluka? - i u čemu bi se te novine, konkretno, sastojale?

To vas pitam iz razloga što je već sredina aprila - i pravo je vrijeme da počnemo sa ozbiljnim pripremama za prijemni ispit.

Drugo, da li na Internet stranici AF PG postoje bilo kakve informacije koje bi se odnosile na prethodne prijemne ispite?

Zanimaju nas crteži - odnosno rezultati tzv. provjere umjetničkih sklonosti/slobodoručno crtanje. Postoji li mogućnost da se izvrši uvid, što bi se reklo, u crteže koji su na prošlogodišnjem prijemnom ispitu osvojili najviše bodova? Uz pripadajuće obrazloženje komisije koja je vršila ocjenjivanje, svakako. Skenirani crteži - u jakoj rezoluciji - bili bi nam od najveće koristi. A zanimaju nas, naravno, i testovi - i testovi iz oblasti arhitekture i testovi iz oblasti matematičke logike - riješeni testovi, po mogućnosti. Nadam se da nije potrebno posebno isticati da bi te informacije bile od velike pomoći svim učenicima koji spremaju prijemni ispit.

Eto, nadam se da sam bio konstruktivan - i da ćete mi, gospodine Popoviću, ljubazno odgovoriti na pitanja.

Unaprijed Vam zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.

Bonus video: