Interpol raspisuje međunarodnu potjernicu za Safetom Kalićem

Kalić, koji se ne nalazi u Crnoj Gori, osumnjičen je za krivično djelo pranje novca u iznosu od 7,2 miliona eura
60 pregleda 0 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2011. 10:39h

Podgorički Interpol raspisaće uskoro međunarodnu potjernicu za Safetom Kalićem, a procedura je u toku, saopštila je Uprava policije.

Kalić, koji se ne nalazi u Crnoj Gori, osumnjičen je za krivično djelo pranje novca u iznosu od 7,2 miliona eura. Prošle sedmice, zbog istog krivičnog djela uhapšeni su njegova supruga i brat.

Uprava policije je precizirala proceduru za raspisivanje međunarodne potjernice od Interpola Podgorica za licem koje je u bjekstvu.

"Nakon određivanja pritvora od nadležnog sudije za istragu i raspisivanja nacionalne potrage, nadležna područna jedinica policije, po liniji rada potraga, prikuplja potrebnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodne potjernice", kaže se u reagovanju.

Dokumentacija obuhvata opis krivičnog djela koje se licu stavlja na teret, akt nadležnog suda kojim mu se određuje pritvor i raspisuje potjernica i identifikacioni materijal ukoliko postoji.

"Dokumentacija se potom dostavlja Interpolu Podgorica, na osnovu kojeg on traži od Ministarstva pravde dobijanje saglasnosti za raspisivanje međunarodne potjernice", kaže se u saopštenju.

Nakon dobijanja saglasnosti, NCB Interpol Podgorica, putem Interpolovog sistema komunikacije, raspisuje međunarodnu potjernicu, koja odmah postaje vidljiva svim državama članicama Interpola.

Proces raspisivanja Interpolove potjernice, kada su ispunjeni svi prethodni uslovi, traje oko pola sata, objašnjavaju iz Uprave policije.

Bonus video: