traže vještačenje

Lukić: Tražićemo da tim psihijatara pregleda Mladića

Mladićev branilac Branko Lukić ističe da je optuženik veoma bolestan čovjek koji je imao tri moždana i jedan srčani udar, stoga odbrana traži procjenu koliko on može da prati suđenje
59 pregleda 0 komentar(a)
Ratko Mladić Hag, Foto: Rojters
Ratko Mladić Hag, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.08.2011. 10:54h

Odbrana Ratka Mladića tražiće da tim psihijatara procijeni da li je sposoban da prati suđenje u Haškom tribunalu, rekao je njegov glavni advokat Branko Lukić.

On kaže da je Mladić juče trebalo da ima jednu internističku operaciju, ali je ona odgođena, jer se razbolio ljekar koji je trebalo da ga operiše, a to će se desiti vjerovatno u toku avgusta, prenosi Srna.

Lukić nije mogao reći ko bi mogao da bude u ljekarskom timu, navodeći da je država Srbija, kad je uhapsila Mladića, obećala da će odmah da formira tim ljekara, ali je potom utihnula

Lukić je naveo da će odbrana vjerovatno, nakon statusne konferencije, koja je zakazana za 25. avgust, zatražiti da tim psihijatara pregleda Mladića.

"Moramo da vidimo da li nam je stranka sposobna da prati suđenje.

To je jedan od preduslova u svim civilizovanim zemljama, jer ne može da se sudi nekome ko ne razumije šta mu se stavlja na teret i ko ne može da prati suđenje", rekao je Lukić.

Lukić ističe da je Mladić veoma bolestan čovjek, koji je imao tri moždana i jedan srčani udar, te da zato odbrana hoće da traži da se procijeni koliko on može da prati suđenje.

On nije mogao da govori ko bi mogao da bude u tom ljekarskom timu, navodeći da je država Srbija, kad je uhapsila Mladića, obećala da će odmah da formira tim ljekara, ali je potom utihnula.

"Trebalo je da ga prvo pregledaju kardiolozi, neurolozi, internisti.

On je bolestan čovek, godinama nije imao nikakvu njegu, doživio je moždane udare i baš je u lošem zdravstvenom stanju.

Teško se kreće", rekao je Lukić.

Lukić je istakao da će priprema odbrane podrazumijevati pažljivo proučavanje dokumentacije iz sva tri srebrenička predmeta: "Radoslav Krstić", "Blagojević - Jokić" i "Popović - Beara"

Navodeći da je trenutno Mladićeva odbrana zauzeta procesnim stvarima, Lukić je istakao da će priprema odbrane podrazumijevati pažljivo proučavanje dokumentacije iz sva tri srebrenička predmeta: "Radoslav Krstić", "Blagojević - Jokić" i "Popović - Beara".

On je dodao da će odbrana da prouči i predmete protiv srpskih zvaničnika Momčila Perišića, Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

Optuženi Mladić je u drugom pojavljivanju pred Tribunalom 4. jula odbio da se izjasni o krivici.

Stoga, sudija Alfons Orie uveo je u zapisnik kako se optuženi izjasnio da nije kriv.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo, kod Zrenjanina.

Preporučujemo za Vas