Do kraja sedmice odluka o privremenom oduzimanju imovine Kalića

Sudija za istragu, po zahtjevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine, treba da odluči u roku od osam dana o privremenom oduzimanju imovine
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 08:18h

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vukomir Bošković do kraja sedmice treba da odluči da li će privremeno oduzeti imovinu odbjeglog Rožajca Safeta Kalića (42), njegovog uhapšenog brata Mersudina (54) i supruge Amine (29), za koju tužilaštvo vjeruje da je stečena na nezakonit način.

Odjeljenje Vrhovnog državnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u okviru finansijske istrage proteklog vikenda podnijelo je Višem sudu u Bijelom Polju zahtjev za privremeno oduzimanje imovine.

To je "Vijestima" potvrdila i portparolka Višeg suda Biljana Čović navodeći da sudija za istragu, po zahtjevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine, treba da odluči u roku od osam dana.

Čovićeva je takođe navela da je zamjenik specijalnog tužioca u zakonskom roku dostavio naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih, te da je vanpretresno vijeće odbacilo žalbu odbrane na rješenje o pritvoru.

Safet Kalić

Rješenjem je određeno da se jednomjesečni pritvor računa od trenutka kada su Mersudin i Amina Kalić uhapšeni u Rožajama, odnosno od trenutka kada Safet Kalić, koji je u bjekstvu, bude uhapšen.

Imovina koja "premašuje legalne prihode"

Kalići se terete da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama finansijskim i bankarskim poslovanjem preko preduzeća „Daut & Daut“, “Tajson“, “Turjak”, “M Petrol“ i „Kristal“, u kojima su oni osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali gotov novac.

Tužilaštvo sumnja da su preko tih firmi ubacili 7.258.195,89 eura na bankovne račune ovih preduzeća, radi vraćanja kredita i tako u platni promet Crne Gore unijeli “prljav novac“, za koji su znali da je pribavljen prodajom droge.

Tužilaštvo je u toku višemjesečne finansijske istrage utvrdilo da Kalići, navodno, posjeduju imovinu višemilionske vrijednosti te da ona daleko “premašuje njihove legalne prihode”.

Zahtjevom specijalnog tužioca se, izmđeu ostalog, traži i privremeno oduzimanje hotela „Turjak“ i „Rožaje“, kafe bara “Tajson“, benzinske pumpe „M Petrol“, zemljišta, stanova, skupocjenih automobila, akcija i novca...

Potjernice još nema

Crnogorska policija još nije raspisala crvenu međunarodnu potjernicu za Safetom-Sajom Kalićem (42), koji se sumnjiči da je preko firmi ubacivao “prljav novac” u platni promet Crne Gore.

Kalić, koji je godinama označen kao narkobos, ne nalazi se u Crnoj Gori, a policija vjeruje da je u Turskoj gdje ima imovinu i firme.

Policija je prošle sedmice po nalogu specijalnog tužilaštva uhapsila njegovu suprugu i brata, zbog sumnje da su “oprali” više od sedam miliona eura, koji je stečen prodajom narkotika.

Galerija

Bonus video: