Nekadašnji pripadnici Sedmog bataljona rade kao granični policajci

"Devedesetih bili na terenima Kaluđerskog laza, Bukelja, Giljevog polja i svih okolnih rožajskih šuma i noseći natpise „vukovi sa prokletija“
391 pregleda 0 komentar(a)
Nedžad Kuč, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nedžad Kuč, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.08.2011. 08:50h

Bivši rožajski policajac Nedžad Kuč optužio je Upravu policije da otpušta savjesne službenike, a na njihovim mjestima ostavlja nekadašnje pripadnike paravojnih formacija - Sedmog bataljona i kosovske policije.

Kuč tvrdi da su on i kolege ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću i rukovodiocu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Veselinu Šaranoviću predali spisak pripadnika paravojnih formacija, koji rade u Ispostavi granične policije Berane.

“Imenom i prezimenom smo ukazali na ljude koji su krajem devedesetih bili na terenima Kaluđerskog laza, Bukelja, Giljevog polja i svih okolnih rožajskih šuma i noseći natpise „vukovi sa prokletija“ i slično, zastrašivali narod. To znaju svi građani Rožaja i ptice na grani. Znamo kolika je šteta nanijeta ljudima na tim terenima. Nijedan stan nije ostao što nije bio zapaljen, stoka i imovina su im pokradeni”, tvrdi Kuč.

Nekolicina pripadnika paravojnih formacija je nekoliko godina nakon toga navodno primljena u graničnu policiju.

“Isti oni su nama Bošnjacima i kolegama Crnogorcima krajem devedesetih psovali tursku majku, činili zulum, pa se pitam po čemu su zaslužili da nose naše uniforme”, kazao je Kuč.

On tvrdi da uniformu granične policije nose i neki bivši pripadnici Sedmog bataljona i kosovske policije.

Iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su saopštili da oni nikada zvanično nijesu obaviješteni o angažovanosti nekadašnjih pripadnika paravojnih formacija u graničnoj policiji.

Inače, kako su istakli, sve optužbe bivših policajaca protiv pojedinih rukovodilaca granične policije su preispitali i svoje mišljenje o tome su proslijedili etičkom odboru, disciplinskoj komisiji i tužiocu.

Iz Uprave policije su saopštili da „nemaju saznanja da u njihovom sastavu ima pripadnika Sedmog bataljona ili drugih nekadašnjih paravojnih formacija.

Medojević: Nit se ne prekida

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević je „Vijestima“ rekao da je prijem u graničnu policiju nekadašnjih pripadnika paravojnih formacija a otpuštanje Bošnjaka još jedna potvrda da je vlast prevarila i iskoristila bošnjački narod kada im je to bilo potrebno.

Medojević smatra da je veza između organizovanog kriminala i nacionalističkih struktura bliska još od početka devedesetih godina i da se ta linija do danas ne prekida.

“Krajem devedesetih Đukanović je pokušao da zaštiti svoje švercerske poslove i svoju slobodu i prevario je ogroman broj građana, a najveći broj Bošnjaka i Muslimana pričom da se on promijenio i da se zalaže za nezavisnost.

Tada mu je bila potrebna njihova pomoć iako svi znaju da je ono što se dešavalo Bošnjacima na sjeveru bilo pod direktnom kontrolom i naređenjima Đukanovića kao predsjednika Vlade i njemu odanih ljudi.

Bošnjaci su tu ispali naivni i povjerovali su da će konačno moći da žive kao svoji na svojim vjekovnim ognjištima i očekivali su barem neku moralnu, političku pa i egzistencijalnu kompenzaciju”, kazao je Medojević.

On je podsjetio da su građani bili izloženi dodatnom riziku na tromeđi gdje su harale paravojne formacije, Sedmi bataljon kao i ekstremisti sa Kosova koji su često zalazili na to područje.

Bonus video: