Priče ne padaju s neba. Barem ne one koje mene zanimaju

Karver je umro je na današnji dan prije 23 godine, a rođen je 25. maja 1938. u siromašnoj porodici u Oregonu, na sjeverpozapadu SAD
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 00:14h

Rejmond Karver je umro 2. avgusta 1988. godine od metastaza na plućima, ne dočekavši sjajnu ekranizaciju svojih priča u filmu «Short Cuts» Roberta Altmana, filmu koji bi mu se sigurno svidio.

Ovim riječima Milan Živković završava pogovor jednom izboru Karverovih priča, štampanom u Zagrebu devedesetih godina. U istoj deceniji, negdje pred njen kraj, mladi crnogorski pisac Ognjen Spahić, tada još nepoznat, piše priču «Rejmond je mrtav. Karver je umro, rekoh».

Prije dvije godine, Karverova druga supruga, pjesnikinja Tes Galager stigla je u Podgoricu, grad u kome je ime njenog muža dobro poznato.

“Bila sam zapanjena kada sam čula da u Podgorici postoji knjižara koja nosi njegovo ime. Morala sam doći da vidim to mjesto i saznam što ono znači za ljude u Crnoj Gori, za ljude koji pišu poeziju i kratke priče”.

Karver je umro je na današnji dan prije 23 godine, a rođen je 25. maja 1938. u siromašnoj porodici u Oregonu, na sjeverpozapadu SAD.

"Niko u kući nije bio školovan...Moji roditelji su jedva znali da čitaju i pišu. Na moje vaspitanje, najkraće rečeno, nije bilo nikakvih kulturnih uticaja, nijesmo palili svijeće za vrijeme ručka, niti išta slično. Počeo sam kao radnik, radeći svojim rukama, i to razdoblje je snažno uticalo na moj kasniji emocionalni život", rekao je u jednom intervjuu pred smrt.

Možda zato desno nastrojena kritika u Americi nije blagonaklono gledala na njegove opsesivne teme, priče o običnim ljudima, lišenim širokog bjelozubog osmjeha.

"Svaka moja priča, s jednim ili dva izuzetka, ima polazište u stvarnosti. Proza kojoj se najviše divim uvijek ima referencijalne niti koje upućuju natrag u stvarnost. Priče ne padaju s neba. Barem ne one koje mene zanimaju", govorio je pisac.

Rejmond Karver danas važi za jednog od najznačajnijih američkih književnika 20. vijeka.

Bonus video: