UP: Borba protiv nedozvoljene trgovine i krijumčarenja droga među prioritetima

U toku su dvije međunarodne istrage organizovanog kriminala u borbi protiv trgovine drogom čija se realizacija očekuje do kraja godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 12:37h

Stanje bezbjednosti u Crnoj Gori u prvoj polovini godine, prema ocjeni policije, je bilo povoljno a oni će “nastaviti trend poboljšanja rezultata”.

“Obim kriminala je smanjen za 9,3%. Broj registrovanih krivičnih djela za prvih šest mjeseci ove godine je 2.986.

Od tog broja, 1.438 djela registrovano je po nepoznatom počiniocu, od čega je rasvijetljeno 66% krivičnih djela, što predstavlja veoma dobar rezultat”, saopštili su iz Uprave policije.

Tokom 6 mjeseci registrovano je 11 ubistava; 9 ih je rasvijetljeno, dok su 2 još uvijek nerasvjetljena i radi se na njihovom rasvjetljavanju

Kako smatraju, reforma u policiji je doprinijela progresu u svim oblastima.

Nadležnim tužiocima podneseno je 2.569 krivičnih prijava, kojima su procesuirana 2.492 osobe.

Broj registrovanih krivičnih djela u oblasti opšteg kriminaliteta je 2.531, “što je potvrda povoljnog stanja i poboljšanog preventivnog rada”.

Tokom 6 mjeseci registrovano je 11 krivičnih djela ubistvo.

Devet ubistava je rasvijetljeno, dok su dva ubistva još uvijek nerasvjetljena i preduzimaju se aktivnosti na njihovom rasvjetljavanju.

Registrovano je jedno razbojništvo sa smrtnom posljedicom na čijem se rasvjetljavanju i dalje radi.

“Jedan od prioriteta u radu u izvještajnom periodu bila je borba protiv nedozvoljene trgovine i krijumčarenja droga.

Otkriveno je 145 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

U 121 pojedinačnoj zapljeni pronađeno je i oduzeto 347 kilograma opojnih droga

Nadležnim tužiocima podneseno je 90 krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 147 lica.

U 121 pojedinačnoj zapljeni pronađeno je i oduzeto 347 kilograma opojnih droga”, saopštili su.

Iz policije podsjećaju da su u toku dvije međunarodne istrage organizovanog kriminala u borbi protiv trgovine drogom, koje se sprovode sa policijom zemalja regiona, Evropske unije i međunarodnim organizacijama, a čija se realizacija očekuje do kraja godine.

U saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem, kao i policijama i agencijama drugih država, realizovano pet policijskih akcija; uhapšeno 30 osoba i oduzeto skoro 900 kilograma droga

Odsjek za borbu protiv krijumčarenja i zloupotrebe opojnih droga je, u prvih šest mjeseci ove godine, Specijalnom državnom tužiocu podnio pet krivičnih prijava kojima je procesuirano 30 osoba, zbog sumnje da su počinila 65 krivičnih djela zloupotrebe droga na organizovan način.

U saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem, kao i policijama i drugim agencijama Njemačke, Hrvatske, Španije i Bosne i Hercegovine, realizovano je pet policijskih akcija - "Sprint", "Konte", "Tanker", "Drina" i "Parangal", u kojima je uhapšeno 30 osoba i oduzeto skoro 900 kilograma droga.

“Od akcija iz oblasti borbe protiv zloupotrebe opojnih droga izdvajamo i akciju „Makondo“, koju je Uprava policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, sprovela sa britanskom Agencijom za borbu protiv teških oblika organizovanog kriminala (SOCA), u kojoj su u Crnoj Gori slobode lišena dva lica i zaplijenjeno 262 grama kokaina, a kojom je presječen lanac krijumčarenja kokaina iz Centralne Amerike u Crnu Goru putem DHL pošte”, saopštili su iz policije.

Otkriveno je 455 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Podneseno 40 krivičnih prijava zbog korupcije protiv 50 fizičkih i 1 pravnog lica; materijalna šteta skoro 8 miliona eura

Materijalna šteta počinjena krvičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta iznosi oko 14 miliona eura.

Nadležnim tužiocima je, kada su u pitanju koruptivna krivična djela, podneseno 40 krivičnih prijava protiv 50 fizičkih i jednog pravnog lica, kojima je prijavljeno 51 koruptivno krivično djelo.

Materijalna šteta prouzrokovana koruptivnim krivičnim djelima iznosi skoro 8 miliona eura.

Uprava policije podsjeća na oduzimanje nezakonito stečene imovine u finansijskoj istrazi u slučaju Šarić i u okviru predmeta „Zavala“.

Nacionalni centralni biro Interpol Podgorica je tokom 6 mjeseci 2011. godine raspisao 103 međunarodne potjernice.

Registrovano 3.786 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo 18 osoba

Registrovano je 3.786 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo 18 osoba.

Granice su bezbjedne

Rad granične policije ocijenjen je kao veoma dobar.

Policija je spriječila 269 ilegalnih prelazaka državne granice, registrovano je 355 lica u nezakonitom boravku, dok ulazak u Crnu Goru nije dozvoljen za 968 osoba.

Na svim graničnim prelazima instalirana je savremena informaciona tehnologija.

Svih 28 graničnih prelaza uvezano je u jedinstveni informacioni sistem I 24/7, putem kojeg se vrše provjere lica, vozila i putnih isprava kroz nacionalnu i Interpolovu bazu podataka.

Svih 28 graničnih prelaza uvezano je u jedinstveni informacioni sistem I 24/7, putem kojeg se vrše provjere lica, vozila i putnih isprava kroz nacionalnu i Interpolovu bazu podataka

Instaliran je infomacioni sistem MIND za provjeru podataka, kao i optički čitači dokumenata i fotografija iz putnih isprava i njihovo registrovanje u bazu podataka.

Preduslovi za prelazak sa MIND na FIND sistem su uspostavljeni (povezani svi granični prelazi u jedinstvenu mrežu).

Realizacija projekta se odvija u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Interpola”, saopštili su.

U skladu sa potpisanim Protokolima o zajedničkim patrolama duž državne granice Crne Gore, u prvih šest mjeseci ove godine realizovane su zajedničke patrole sa graničnom policijom Republike Albanije (61 patrola), graničnom policijom Bosne i Hercegovine (105 patrola) i graničnom policijom Republike Srbije (58 patrola).

Bonus video: