Izložba sovjetskih ratnih plakata u Čikagu

Smatra se da je preko trista umjetnika i pisaca osmislilo oko 1,400 postera za moskovski TASS studio, koji je bio dio tadašnje novinske agencije
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 11:00h

Kako prenosi portal Radio Sarajeva, u čikaškom Institutu za umjetnost juče je po prvi put postavljena i otvorena izložba koja daje uvid u propagandne postere Sovjetskog Saveza, nastale početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Posteri uglavnom prikazuju Hitlera kao krvoločnog i perverznog zločinca, dok istovremeno pokušavaju naglasiti važnost jedinstva sovjetskog naroda i drugih nacija u odbrani protiv nacista.

Džil Bugajski, jedna od autorki izložbe, povodom ove postavke je podsjetila da je, uprkos Staljinovoj tiraniji, kreativnost u Sovjetskom Savezu cvjetala, budući da su umjetnici željeli (i bilo im je dopušteno) dati vlastiti doprinos u ratu upravo kao - umjetnici.

Izložba se sastoji od oko 250 plakata i slika koje govore o specifičnom vremenu i propagandi, a zanimljivo je da je većina ove postavke do 1997. stajala u depou Instituta, u potpunosti zaboravljena i zanemarena, te je sada, četrnaest godina nakon što je za vrijeme renovacije otkrivena, doživjela svoje predstavljanje.

Smatra se da je preko trista umjetnika i pisaca osmislilo oko 1,400 postera za moskovski TASS studio, koji je bio dio tadašnje novinske agencije.

Mnogi od ovih postera su zauvijek izgubljeni i zaboravljeni.

Galerija

Bonus video: