Kosovski kriminalci imaju saradnike u Rožajama, Beranama i Plavu

Ovi putevi im nijesu nepoznati, ali je nejasno zašto se nešto ne preduzima da se blokiraju
180 pregleda 0 komentar(a)
hajla, rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
hajla, rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2011. 08:31h

Na graničnom pojasu između Crne Gore i Kosova postoji najmanje sedam ilegalnih planinskih puteva kojima se zaobilaze zvanični carinski prelazi i naveliko švercuje roba svih vrsta.

Prema vrlo pouzdanom izvoru “Vijesti” iz policije, ovi putevi im nijesu nepoznati, ali je nejasno zašto se nešto ne preduzima da se blokiraju i da se šverc tako zaustavi.

"Ti putevi su nekada dobro zamaskirani, ali ih je prema operativnim saznanjima i prema koordinatama vrlo lako naći. Moguće je čak prema preciznim koordinatama otkriti, maltene u metar, i mjesta gdje kriminalne grupe iz Crne Gore i sa Kosova vrše razmjenu robe", kaže za “Vijesti” taj policijski izvor.

Jedan od krijumčarskih puteva vodi od sela Boge, iz Crne Gore, preko planine Hajla, do sela Hadžovići. Ovo selo, čije su koordinate 2330-3169, veoma je poznato po švercu svih vrsta robe. Nalazi se praktično na samoj granici, malo unutar teritorije Kosova.

"U tom selu vikendicu ima Naser Keljmendi i ona obično služi za skladištenje robe, uglavnom droge, prije preuzimanja i ukoliko dođe do nekih neplaniranih zastoja", objašnjava izvor “Vijesti”.

On kaže da je šira porodica Keljmendi, rodom iz Peći, jedna od glavnih u švercu svih vrsta robe.

"Dok Naser, kao glava ovog klana, radi sa drogom, njegovi rođaci i braća od stričeva, Ram i Šefket Keljmendi, švercuju drvnu građu, odnosno oružje. Drvna građa, nezakonito uvezena iz Crne Gore, najviše se lageruje u selu Raušići, a za transport i skladištenje oružja značajno je selo Dretalj u Rugovskoj klisuri. Koordinate tog sela su DN 2804-2892. Ovo selo poznato je po švercu oružja sa čitavog Balkana, naročito iz Bosne, odnosno direktno iz Foče, gdje rade dvije kriminalne grupe, koje su nekada predvodili haški optuženici Brane Ćosović i Dragoljub Kunovac zvani Žaga. Te grupe i danas kontrolišu šverc oružja od Bosne preko Srbije i Crne Gore do Kosova, dobro poznatim putevima", objašnjava sagovornik iz policije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: