Haški tribunal traži od Srbije da istraži ko je krio haške bjegunce

Glavni tužilac Serž Bramerc smatra da srpskim vlastima preostaje da odgovore kako je bilo moguće da se Mladić krio šesnaest i Hadžić sedam godina
0 komentar(a)
Serž Bramerc, Foto: Novitars
Serž Bramerc, Foto: Novitars
Ažurirano: 01.08.2011. 08:16h

Međunarodni sud za ratne zločine zatražio je od srpskih vlasti da istraže ko je bio uključen u skrivanje i podržavanje haških optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, rekao je glavni tužilac Tribunala, Serž Bramerc.

“Vjerujemo da preostaje da se odgovori na ozbiljna pitanja o tome kako je bilo moguće da se Mladić krio 16 godina”, smatra Bramerc.

Prema njegovim riječima, Tribunal ima informacije o tome gdje se Mladić krio do 2006. godine, ali nema podatke o tome gdje je bio od tada do dana kada je uhapšen.

“Stoga pozdravljamo izjavu Srbije da će istražiti i pravno goniti one koji su pomagali Ratku Mladiću dok je bio u bjekstvu i očekujemo da će vlasti dati prioritet ovom pitanju”, kazao je Bramerc za Blic.

Sud u Hagu, kako je naveo, raduje i to što će dobiti dodatne informacije o tome kako je Hadžić mogao da izbjegava pravdu poslednjih sedam godina.

Bonus video: