Kolašin: Premijerno igre iz Boke, Banata i Pomorišja

Centralni dio koncerta obilježio je nastup ženske pjevačka grupa, koja je pobjednik renomiranog regionalnog takmičenja "Negotinskog etno festivala"
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2018. 10:33h

Atraktivnom kombinacijom igara iz Boke, Banata i Pomorišja, te upečatljivim nastupom ženske pjevačke grupe, članovi KUD "Mijat Mašković" iz Kolašina, sinoć su pred sugrađanima pokazali nove domete svog rada, talenta, ali i naučno istraživačkog rada.

Prvi put, tokom 75 godina postojanju tog KUD-a, postavljene su igre i pjesme iz Boke. One izvedene na sceni Centra za kulturu.

Koreografiju je potpisao Davor Sedlarević, a pripremljena je na osnovu etnomuzikološke i etnološke građe Ludviga Kube i Špira Kulišića. Sve uz pomoć istraživača primorske tradicije Zlate Marjanović i Predraga Peđa Šušića.

Centralni dio koncerta obilježio je nastup ženske pjevačka grupa, koja je pobjednik renomiranog regionalnog takmičenja "Negotinskog etno festivala".

Sugrađanima su se predstavile izvođenjem svadbenih i šaljivih napjeve iz kolašinskog kraja i Paštovića, božićnim temama iz Boke, a interpretilrale su i dio vokalnog nasljeđa Mačve. Mlade talentovane Kolašinke će uskoro u Negotinu imati cjelovečernji koncert, a scenu će dijeliti sa vokalnom radionicom "Bistrik" Bilje Krstić.

Članovi kolašinskog KUD-a, jedini u Crnoj Gori izvode igre iz Banata i Pomorišja.

Zahtjevna koreografiju koju potpisuje Sedlarević, na osnovu građe Igora Popova, premijerno je izvedena sinoć.

Njome je i završen koncert, čiji je cilj, kako u KUD-u kažu, bio da "razbije maler petka 13-og".

Galerija

Bonus video: