Najmanje 136 mrtvih u ofanzivi sirijske vojske u gradovima

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je "užasnut" ofanzivom sirijske vojske dodajući da će SAD nastaviti da vrše pritisak na režim sirijskog predsjednika
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 21:11h

Stotinu ljudi je poginulo i na desetine ranjeno u velikoj vojnoj ofanzivi na grad Hamu, utočište pobunjenika u centralnoj Siriji, u jednom od najkrvavijih dana od kako su u toj zemlji sredinom marta počeli protesti.

"Sto civila je ubijeno danas u Hami kada su na njih pucale snage bezbjednosti koje su zajedno sa vojskom upale u grad", izjavio je predsjednik sirijske Lige za zaštitu ljudskih prava Abdel Karim Riaui.

Od početka protesta protiv predsjednika Bašara al-Asada u Siriji je ubijeno oko 2.000 ljudi, među kojima oko 1.600 civila

On je dodao da je pet osoba ubijeno i u Homsu, kada su stanovnici tog grada izašli na ulice da pruže podršku Hami, koja se nalazi sjevernije.

U Idlebu, u sličnim okolnostima, poginule su tri osobe.

Predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava Amar Kurabi rekao je da je 19 osoba ubijeno u Deir Ezoru, šest u Haraku i jedna u Bukamalu.

Šef jedne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava Rami Abdel Rahman kazao je da je u Suranu nedaleko od Hame, poginulo dvoje ljudi, što znači da je, kazao je on, danas poginulo najmanje 136 ljudi.

"To je najkrvaviji dan od početka protesta 15. marta", rekao je on.

Predsjednik EP Jerži Buzek osudio je masakr koji je počinio sirijski režim nad civilima u Hami i pozvao Damask da pokrene tranziciju vlasti

Od početka protesta protiv predsjednika Bašara al-Asada u Siriji je ubijeno oko 2.000 ljudi, među kojima oko 1.600 civila, navode organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je "užasnut" ofanzivom sirijske vojske dodajući da će SAD nastaviti da vrše pritisak na režim sirijskog predsjednika.

On je odao počast "hrabrim" demonstrantima i rekao da će Sirija biti "ljepše mjesto za život kad u njoj dođe do tranzicije ka demokratiji".

Turska je zatražila od sirijskih vlasti da obustave napade na civile i da se okrenu miroljubivim metodama u suočavanju sa narodnom pobunom.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek osudio je "masakr" koji je počinio sirijski režim nad civilima u Hami i pozvao Damask da pokrene tranziciju vlasti.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da su današnji napadi na civile "tim više šokantni jer se dešavaju dan uoči početka Ramazana"

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da "takva akcija protiv civila koji u više gradova već sedmicama mirno protestuju, nema nikakvog opravdanja", dodajući da su današnji napadi na civile "tim više šokantni jer se dešavaju dan uoči početka Ramazana".

Njegov njemački kolega Gido Vestervele zatražio je od sirijskog predsjednika da "odmah prekine sa nasiljem nad mirnim demonstrantima" zaprijetivši novim sankcijama evropskih zemalja.

Bonus video: