Prelaz Brnjak otvoren za putnički saobraćaj

Portparol Kfora Hans Diter Vihter Vihter je ukazao da pripadnici Kfora vrše provjeru identiteta putnika, kao i vozila, kako bi provjerili da se u njima ne švercuje oružje
121 pregleda 0 komentar(a)
Kfor, Brnjak, Foto: Reuters
Kfor, Brnjak, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2011. 19:24h

Prelaz Brnjak otvoren je danas za putnički saobraćaj, pošto se u opštini Zubin Potok poboljšalo bezbjednosno stanje, rekao je večeras Tanjugu portparol Kfora Hans Diter Vihter.

„Kao što smo najavili, otvorili smo prelaz Brnjak za civilni putnički saobraćaj“, precizirao je on.

Prema njegovim riječima propuštaju se putnička vozila i autobusi, dok je prelaz i dalje zatvoren za teretni saobraćaj.

Propuštaju se putnička vozila i autobusi, dok je prelaz i dalje zatvoren za teretni saobraćaj

Vihter je ukazao da pripadnici Kfora vrše provjeru identiteta putnika, kao i vozila, kako bi provjerili da se u njima ne švercuje oružje.

„Prelazi Jarinje i Brnjak su bili zatvoreni zbog bezbjednosnih razloga.

Pošto se poboljšalo bezbjednosno stanje u Zubinom potoku, bilo je moguće ponovo otvoriti prelaz Brnjak“, naglasio je on.

Kada je riječ o dolasku ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanovića na Kosovo, Vihter je istakao da postoje jasna pravila za političke zvaničnike iz Beograda za posjete Kosovu.

On je objasnio da politički zvaničnici moraju poštovati pravila i podnijeti zahtjev Euleksu.

Vihter je rekao da ne zna da li je podnijet zahtjev i nije želio da odgovori da li će ova dva političara moći da uđu na Kosovo.

Vihter: politički zvaničnici iz Beograda moraju poštovati pravila i podnijeti zahtjev Euleksu ako žele posjetiti na Kosovo

Što se tiče daljih razgovora Stefanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera, Vihter je podvukao da se ne radi ni o kakvim pregovorima, jer njemački general nije politički predstavnik, pa nema ni mandat za pregovore, kao i da pregovore mogu voditi samo predstavnici vlada.

On je istakao da je Biler razgovorao sa Stefanovićem u cilju smanjenja tenzija.

„Danas nije bilo nikakvih razgovora, a ne znamo ni da li će ih biti narednih dana“, kazao je Vihter.

On je istovremeno, u izjavi Tanjugu, rekao da bi bilo dobro ako bi sve strane doprinijele smanjenju tenzija, navodeći primjer uklanjanja barikada.

Upitan o tome da li će Kfor ukloniti barikade koje su građani sjevernog Kosova postavili na putevima, Vihter je istakao da ne želi da govori o operacijama međunarodnih snaga.

Bonus video: