Rignestad: Nije vjerovatno da će Brejvik biti proglašen ludim

Šef tima forenzičara zaduženih za mišljenje o Brejvikovom psihičkom stanju smatra da su napadi tako pažljivo planirani i izvršeni da je teško tvrditi kako je to djelo zabludjelog ludaka
0 komentar(a)
brejvik, Foto: Vijesti online
brejvik, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 31.07.2011. 17:46h

Nije vjerovatno da će Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je prošlog vikenda u Norveškoj počinio masakr, biti zvanično proglašen ludim, jer se čini da je imao kontrolu nad svojim postupcima, izjavio je za AP šef tima forenzičara zaduženih da daju mišljenje o njegovom psihičkom stanju Tarjei Rignestad.

Odluka o mentalnom stanju Brejvika će odrediti hoće li on biti krivično gonjen i kažnjen zatvorom ili će biti poslat u psihijatrijsku ustanovu na liječenje.

Doktor Rignestad smatra da su napadi od 22. jula, u kojima je poginulo više desetina ljudi, tako pažljivo planirani i izvršeni da je teško tvrditi kako je to djelo zabludjelog ludaka.

"Ne izgleda da je on bio psihotičan", rekao je Rignestad, objašnjavajući da psihotična osoba može da obavlja samo jednostavne zadatke i da bi joj čak i vožnja od centra Osla do jezera, gdje je Brejvik počinio zločin, bila isuviše komplikovana.

"Ukoliko čujete glasove u glavi koji vam govore da uradite ovo ili ono, oni vam sve poremete, a vožnja kola je veoma kompleksna", objasnio je on.

Protiv psihoze svjedoči i način na koji se Brejvik pripremao i pribavio neophodne materijale za zločine, pri čemu je uspio da ćuti i spriječi otkrivanje svoje namjere.

Izvještaj psihijatara o zdravstvenom stanju Brejvika trebalo bi da bude završen do 1. novembra, a sud će odlučiti da li će on biti krivično gonjen ili poslat na liječenje.

Bonus video: