Suđenje Mubaraku u srijedu, uz direktan TV prenos

Mubaraku se za korupciju i ubistvo demonstranata sudi zajedno sa dvojicom njegovih sinova Alaom i Džamalom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova i šestorici njegovih zamjenika
0 komentar(a)
Mubarak, Foto: Beta
Mubarak, Foto: Beta
Ažurirano: 31.07.2011. 18:13h

Predsjedavajući sudija u procesu protiv Hosnija Mubaraka izjavio je danas da će suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku biti brzo i da će biti obezbijeđen direktan televizijski prenos tog događaja.

Sudija Ahmed Refat je rekao da će se suđenje Mubaraku, koje počinje u srijedu, odvijati u zgradi policijske akademije u Kairu, i maksimalno će moći da prisustvuje 600 ljudi.

Refat je u saopštenju istakao da će suđenje biti "svakodnevno sve do okončanja" i da će biti obezbijeđen televizijski prenos da bi se ljudi "uvjerili u kredibilitet procesa".

Mubaraku se sudi za korupciju i ubistvo demonstranata sudi zajedno sa dvojicom njegovih sinova Alaom i Džamalom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova i šestorici njegovih zamjenika, podsjetile su agencije.

Prije četiri dana pokrenute su špekulacije da se Mubarak neće pojaviti u sudnici jer je prestao da uzima hranu i tečnost, kao i da je dosta smršao.

Osamdesettrogodišnji Mubarak se nalazi u bolnici u Šarm el Šeiku od aprila, kada je pretrpio srčani udar tokom ispitivanja.

Svrgnut je s vlasti u februaru, poslije 18 dana masovnih protesta.

Bonus video: