Njemci za zabranu neonacističke NPD

Prema anketi koju je objavio njemački list \'\'Bild am Zontag\'\', 68 posto Njemaca je za ponovno pokretanje postupka zabrane Nacionaldemokratske partije Njemačke (NPD), a 24 posto protiv
0 komentar(a)
nacionalna demokratska partija njemačke, Foto: Vijesti online
nacionalna demokratska partija njemačke, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 31.07.2011. 16:49h

Prema anketi koju je objavio njemački list ''Bild am Zontag'', 68 posto Njemaca je za ponovno pokretanje postupka zabrane Nacionaldemokratske partije Njemačke (NPD), a 24 posto protiv.

Za zabranu NPD-a, partije osnovane prije pedesetak godina, koju već drugu deceniju vodi bivši vojnik Bundesvera, diplomirani politolog Udo Voigt, najčešće su pristalice demohrišćanskog bloka kancelarke Angele Merkel.

Čak 81 posto onih koji tradicionalno biraju demohrišćane, zalaže se za zabranu NPD-a, pokazala je anketa Istituta za istraživanje javnog mnjenja Emnid.

"Ja sam za zabranu NPD-a već duže vremena, jer čovjek nikome ne može objasniti da se njihova propaganda još podržava i iz novca poreskih obveznika'', rekao je za ''Bild am zontag'' šef opozicione Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel.

Svako mora da zna da je jedan takav postupak (zabrane) povezan s enormnim rizicima

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans-Peter Fridrih iz konzervativne bavarske Hrišćansko-socijalne unije, ''sestrinske'' partije Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Merkel, jasno je rekao da je protiv zabrane NPD-a.

''Svako mora da zna da je jedan takav postupak (zabrane) povezan s enormnim rizicima'', rekao je ministar.

Fridrih je dodao i to da bi, ako bi se pokrenuo postupak zabrane NPD-a, informanti morali da se povuku iz te partije, što mu iz sigurnosnih razloga, izgleda previše riskantno, prenosi Tanjug.

Pred Saveznim ustavnim sudom propao je prije deset godina postupak zabrane NPD-a iz formalnih razloga.

Sud je tužbu tadašnje vlade proglasio nevažećom zbog velikog broja informanata državnih organa u vodećim strukturama NPD-a, tako da se više nije sa sigurnošću moglo tvrditi da protivustavne tendencije NPD-a barem djelimično ne dolaze od nekog od "državnih ljudi" unutar stranke.

Zabrana ne bi riješila problem NPD-a, jer bi tada simpatizeri i članovi stranke bili aktivni na drugim stranama, kao i da bi još jedan eventualni pravni neuspjeh samo ojačao desničare

Oni su mišljenja da zabrana ne bi riješila problem NPD-a, jer bi tada simpatizeri i članovi stranke bili aktivni na drugim stranama, kao i da bi još jedan eventualni pravni neuspjeh samo ojačao desničare.

Stoga se zalažu prije za političku pobjedu nad NPD-om, nego za jurističku.

Bonus video: