Održana "Noć kulture" u Herceg Novom, 30 programa na 29 lokacija

Istoričarka umjetnosti Vladana Spaić Kosić - i inicijatorka manifestacije koju je organizovala NVO Furešti ističe da se veliki broj umjetnika odazvao pozivu da učestvuje
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 14:25h

Cijeli Herceg Novi bio je jedna pozornica na kojoj su organizovani brojne izložbe, koncerti, performansi, promocije, prikazani filmovi u okviru manifestacije “Noć kulture” koja je u najvećem bokeljskom gradu organizovana po drugi put.

Na 29 lokacija priređeno je 30 programa koji su privukli preko 10.000 posjetilaca i nepodjeljene riječi hvale.

Priređeno je i nekoliko vrijednih izložbi - Radovana Kragulja, autora svjetskog glasa u Ateljeu Luke Tomanovića, u foajeu Hotel Plaže slikarski opus Ksenije Vujović Tošić, izložba grafika Miodraga Dada Đurića iz Legata Nikole Petrovića Njegoša u Galeriji Josip Bepo Benković , a na istom mjestu predstavljen je i opus Nikole Nikše Kosića, izložba minijatura novinara Vitke Vujnović i Minje Bojanića na Belavisti, i izložba podgoričkog autora Ivana Đurišića u galeriji Sue Ryder.

U galeriji Luča organizovana je izložba na temu animalnog iskaza u likovnoj i primjenjenoj umjetnosti

Vrata galerije otvorila je i ikonopisac Dragica Kosić, Đuro Beli Prijić sa čudesnim mobilijarom, Violeta Bolmanović, Spektart, Kreativni studio Artim, Studio Belart, Neda Fanfani iz Đenovića njene umjetničke radionice, a Ljiljane Karadžić sa mladim podgoričkim autorima predstavila se u bivšoj Robnoj kući Mješovito.

U galeriji Luča organizovana je izložba na temu animalnog iskaza u likovnoj i primjenjenoj umjetnosti. U galeriji Spinaker bila je postavka fotografija Tome Stanića.

Na košarkaškom igralištu na Karači priredjena je ambijentalna instalacija beogradskog umjetnika i teoretičara Predraga Terzića, a video radovi mladog autora Danila Dada Prnjata prikazani su na Trgu od knjige i Tvrđavi Forte Mare, a u Gradskoj biblioteci predstavljen je Legat Petković, a u knjižari SO proredjen je susret sa književnikom Nikolom Malovićem.

U ponoć je odigrana predstava “ Ebeceda” KIC-a “Budo Tomović”, i izložba konkursnih radova ljubitelja japanske grafike Sakurabana iz Beograda

Slatko je bilo i na promociji knjige od slatkog “Gulozece iz bokeškog kuvara” autorke Marine Stanišić.

Održana je smotra animiranog filma u amfiteatru hercegnovskog pozorišta, i predstavljanje skica za moguće murale, mladih alternativnih novskih autora.

Na Škveru je povodom 85. godišnjice postojanja Vaterpolo kluba Jadran Herceg Novi u Jadran kafeu priredjena izložba iz istorije tog hercegnovskog najtrofejnijeg kluba.

Istoričarka umjetnosti Vladana Spaić Kosić - i inicijatorka manifestacije koju je organizovala NVO Furešti ističe da se veliki broj umjetnika odazvao pozivu da učestvuje u Noći kulture, a mnogi su se i sami prijavili.

"Prostor je bio otvoren svima koji su zadovoljili osnovni kriterijum - kvalitet", kazala je Spaić uvjerena da će manifestacija trajati i narednih godina i daq će biti obogaćena novim sadržajima, a njeni programi biti dobro primljeni i posjećeni.

Pokrovitelj manifestacije bila je Opština Herceg Novi uz podršku JU Herceg Fest.

Galerija

Bonus video: