Tužilaštvo blokiralo „sakrivene” nekretnine

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem čelu je Milivoje Katnić, “Vijestima” je nezvanično rečeno da Kaluđerović nije pod istragom zbog utaje poreza, ali da do okončanja istrage ne može raspolagati imovinom
1088 pregleda 2 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2018. 07:05h

Na tri poslovna prostora Podgoričanina Saše Kaluđerovića upisana je privremena mjera zabrane raspolaganja, jer Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je kompanija koju istražuju zbog utaje poreza pokušavala da spasi te nekretnine prebacujući ih na njegovo ime. Privremena mjera upisana je na poslovne prostore ukupne površine 391 kvadrat, u zgradi Cijevne komerec u podgoričkom naselju Kruševac.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem čelu je Milivoje Katnić, “Vijestima” je nezvanično rečeno da Kaluđerović nije pod istragom zbog utaje poreza, ali da do okončanja istrage ne može raspolagati imovinom.

“Firma, čije poslovanje se ispituje zbog milionske utaje poreza, prenijela je nekretnine na Kaluđerovića, zbog čega smo tražili od suda da tu imovinu privremeno blokiraju do okončanja istrage. Sumnjamo da su na taj način pokušali da sačuvaju imovinu od eventualne zapljene”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On je istakao da je pod lupom istražitelja više od dvadeset preduzeća, zbog sumnje da su godinama tajili porez i time oštetili državni budžet za više desetina miliona eura.

Viši sud je na zahtjev Katnićevih tužilaca 4. aprila donio privremenu mjeru, koja je prije nekoliko dana upisana kao teret u katastarsku evideniciju Uprave za nekretnine. Ograničenje je upisano na Kaluđerovićeve poslovne prostore od 316, 42 i 33 kvadrata na četvrtom spratu luksuzne zgrade, preko puta upravne zgrade RTCG-a.

Iz Višeg suda potvrdili su “Vijestima” da je privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja donijeta na zahtjev tužilaštva, neprecizirajući o kojem je predmetu riječ.

“Viši sud u Podgorici odredio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja nepokretnom imovinom S.K. na predlog Specijalnog drzavnog tužilaštva”, odgovorila je portparolka tog suda Aida Muzurović.

Uvidom u list nepokretnosti, Kaluđerović je u februaru prošle godine postao vlasnik vrijednih nekretnina.

Katnićevim tužiocima interesantna je kompanija koja je bila prethodni vlasnik i koja je u vrijeme istrage nekretnine preknjižila na Podgoričanina. Prema katastarskim podacima osnov sticanja nepokretnosti je kupovina. Na poslovnim prostorima, upisanim na Kaluđerovićevo ime, već je upisana hipoteka Zapad banke, na ime kredita od 230.000 eura koji je podigla podgorička firma Televex. U katastarskoj evidenciji piše da je Kaluđerović korisnik te kreditne linije. Kredit je podignut krajem januara prošle godine, a rok da se novac vrati banci je 48 mjeseci.

Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, Saša Kaluđerović osnivač je dvije firme. Nijedna od njih nije Televex, čiji su osnivači Olga i Veselinko Mijajlović i Srđan Laković.

Iz SDT-a nije pojašnjeno da li je predmet istrage Televex ili je druga kompanija prebacila nekretnine na ime Kaluđerovića.

Bonus video: