Mjuzikl "Grk Zorba" podigao publiku na noge

“Grk Zorba” uopšte nije “laka zabava”, kako se nekima može činiti, već priča koja dotiče mnoge filozofske i egzistencijalne teme
99 pregleda 0 komentar(a)
Grk Zorba, Foto: Vuk Lajović
Grk Zorba, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.07.2011. 13:36h

Nakon “Kanjoša Macedonovića” i “Višnjika, 25. Grad teatar izašao je pred publiku sa još jednim ambicioznim projektom, - premijerom mjuzikla “Grk Zorba”, koprodukcija sa Pozorištem na Terazijama iz Beograda. Kraj predstave je propraćen višeminutnim ovacijama prepunog gledališta scene na Svetom Stefanu.

Smještena pored mora, u s mediteranskoj postojbini, priča nastala po remek djelu kultnog grčkog pisca i filozofa Nikosa Kazancakisa, romanu “Neobični doživljaji Aleksisa Zorbasa”, u režiji i adaptaciji Mihaila Vukobratovića, sa muzikom kompozitora, aranžera i dirigenta Vojkana Borisavljevića, i učešće baleta, hora i orkestra Pozorišta na Terazijama, opravdala je naziv spektakl.

Kazancakisov junak Zorba, umjetnik života, i sam duh Mediterana, koji od 1946, kada je roman objavljen, pa sve do danas, živi u brojnim filmskim i dramskim verzijama (najslavniju je potpisao reditelj Majkl Kakojanis, sa Entonijem Kvinom u naslovnoj ulozi, a trenutno na Brodveju Grka Zorbu igra Antonio Banderas), stigao je i ovdje da nas podsjeti na sve čovjekove strasti – prema slobodi, prijateljstvu, ljubavi, mržnji, erosu, sreći, nesreći…što je i univerzalna metafora djela velikog grčkog pisca.

" More je pravo mjesto gdje ova predstava treba da se igra, i vrlo sam zadovoljan kako je publika reagovala”, rekao je Vukobratović nakon prmeijere. On je kazao da je “Grk Zorba” uopšte nije “laka zabava”, kako se nekima može činiti, već priča koja dotiče mnoge filozofske i egzistencijalne teme.

“Taj stid od slobode koji toliko gajimo svi, stid od pokazivanja emocija”, kazao je on i dodao da se tokom rada na predstavi nije mjerio ni sa kim, niti je razmišljao o mitu koji već decenijama postoji kada je riječ o Grku Zorbi.

“Film za nas nije bio nikakav polaz, mi smo se vratili romanu, izvornom djelu, i pokušali da tu “pročeprkamo” i pronađemo ono što je za nas danas bitno. Zato smo malo “proširili” taj put i taj horizont Zorbinog života. Čini mi se i da smo uspjeli to da ostvarimo – naša dva ključna pitanja su “osvajanje” lične slobode, i “osvajanje” sopstvenih emocija. To je u Kazancakisovom romanu negde zatrpano i skriveno u dubljim slojevima priče”, rekao je reditelj.

Stefanović dobijao aplauz nakon svake pjesme

Vukobratović je kazao da je lajt motiv predstave izvučen jer je danas ljude potrebno podsjetiti na lični život, zatrpan nebitnim stvarima, a pogotovu na činjenicu koliko se lakše živi kada je čovjek suštinski otvoren, slobodan.

Naslovnu ulogu, Grka Zorbu, igra Desimir Stojanović, Džejson je Slobodan Stefanović, u dva Kazancakisova vrlo zanimljiva ženska lika, dvije udovice, Madam Beatris i Mariju vidjeli smo Ljiljanu Stjepanović i Jelenu Jovičić, a u glumačkoj ekipi su i Vladan Savić (Kiros), Danijel Korša (Stavros), Milan Antonić (Angel), Vesna Paštrović (Lola), Marina Aleksić (Elena).

Po riječima Slobodana Stefanovića, inače sjajnog pjevača koji je nakon svakog songa u predstavi dobijao aplauze , lik Džejson uzbudljiv je upravo zbog njegove zatvorenosti:

“Taj zatvoreni Englez, kod koga se sve dešava introspektivno, pa sa minimumom glumačkih sredstava moram da postignem maksimum, on je slušač, nije aktivni učesnik u dijalogu, on mora da usvoji Zorbine postulate, Zorbin način života, provokativan je upravo po tome što nam pokazuje da vrlo često neke velike, uzbudljive, pune i prave živote žive neki obični, “mali” ljudi, i da umjetnost i vještina življenja nemaju nikakve veze sa obrazovanjem i karijerom”, rekao je Stefanović “Vijestima” nakon premijere..

Bonus video: