Mjesec dana pritvora za Mersudina i Aminu Kalić

Njih dvoje su oko 16 časova u dva džipa puna specijalaca naoružanim dugim cijevima i sa fantomkama na glavi dovezeni ispred zgrade bjelopoljskog Višeg suda
70 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Kalića Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Privođenje Kalića Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 30.07.2011. 08:38h

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vukomir Bošković prihvatio je predlog zamjenika Specijalnog tužioca za organizovani kriminal Hasana Lukača i odredio pritvor do mjesec dana supruzi i bratu kontroveznog Rožajca Safeta Kalića – Amini (29) i Mersudinu (55).

Njih dvoje su oko 16 časova u dva džipa puna specijalaca naoružanim dugim cijevima i sa fantomkama na glavi dovezeni ispred zgrade bjelopoljskog Višeg suda.

Bilo je potrebno nekoliko trenutaka da se priberu i shvate gdje su dovedeni, a onda vjerovatno usljed iscrpljenosti uz pomoć policajaca uvedeni su u zgradu suda, gdje su ostali do poslije 19 časova. Amina i njen đever potom su sprovedeni u bjelopoljski Istražni zatvor.

Branioci okrivljenih, advokati Velibor Marković i Dragoljub Đukanović, nakon saslušanja saopštili su da njihovi klijenti nijesu davali nikakvu izjavu jer su prethodno saslušani kod Specijalnog tužioca u Podgorici.

"Teške okolnosti djela ukazuju da bi puštanjem na slobodu došlo do izvjesnog uznemirenja javnog reda i mira"

“Kod istražnog sudije su se samo izjasnili o potrebi određivanja pritvora i dali su svoje razloge. Pritvor je određen po tri osnova - opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora preko deset godina.

Naravno teške okolnosti djela ukazuju da bi puštanjem na slobodu došlo do izvjesnog uznemirenja javnog reda i mira”, kazao je Marković. Branioci Kalića smatraju da nijedan od pritvorskih osnova ne stoji, te najavljuju da će uložiti žalbu vanraspravnom vijeću Višeg suda.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: