Četvrti festival “ Espressivo” od 2. do 20. avgusta na Cetinju

Espressivo je posvećen svim žanrovima i pravcima klasične - umjetničke muzike
61 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2011. 12:54h

Četvrti festival “ Espressivo”, biće održan na Cetinju od 2. do 20. avgusta.

Espressivo je posvećen svim žanrovima i pravcima klasične - umjetničke muzike.

Realizuje se u suorganizaciji Muzičke akademije i NVO Muzičke omladine Crne Gore, dok su sponzori festivala su Opština Cetinje, Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Na festivalu će nastupiti neka od vrhunskih imena kamerne i solističke izvodjačke prakse. Festival je okrenut izvođenjima klasičnih djela, od Baroka do Modernizma, novom čitanju klasike, programima sa crossover sadržajima, kao i izvođenju djela nove muzike.

Na festivalu će nastupiti neka od vrhunskih imena kamerne i solističke izvodjačke prakse

"Centralno mjesto festivala pripada SomeAir segmentu: koncertima na otvorenom. U ovom simbolnom provjetravanju Cetinja muzikom, na gradskim trgovima Cetinja će nastupiti nekoliko ansambala. Orkestrom polaznika gudačkog seminara, “Camerata Academica”, dirigovaće evropska dirigentska zvijezda u usponu, Sergej Zbatijan. Nastupiće i Orkestar Grada teatra, sa orkestracijama pozorišne muzike, kojim diriguje čuveni brazilski dirigent Zan Rajs. Tu je i kamerni ansambl Espressiva, Rocky Njegosh", kazao je prodekan Muzičke Akademije Bojan Martinović.

U kamernom i solističkom segmentu festivala, nastupiće: Vilhelmas Čepinskis, litvanski violinist, čijim će koncertom festival biti otvoren; Viktor Uzur, vrhunski čelista i profesor na Veber stejt univerzitetu u SAD; Polina Osetinskaja, pijanistkinja iz Rusije; profesor Čajkovski konzervatorijuma; violinist Mihail Bereznicki; velemajstor na violi, profesor Mocarteuma i performer svih zanrova od klasike do avangarde, Piter Langartner.

Centralno mjesto festivala pripada koncertima na otvorenom

Tu su i Trio Perazić Simović Domazetović, trio tritonus (Begić Martinović Perazić), koncert predavača na cetinjskoj SomeAir akademiji, kao i crossover ansambl HIGH VOLTAGE, formiran za ovu priliku od nekoliko vrhunskih gostujućih i domaćih solista (Mektajr, Langartner, Čepinskis, Martinović, Begić…)

"Ovogodišnja novina, osvježenje u programu je segment posvećen novoj, savremenoj i improvizovanoj muzici. Biće održano veće nove ženske muzike, koncert na kome će se svirati muzika kompozitorki balkana (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora), sa premijernim izvođenjima njihovih kamernih i elektronskih djela", kazao je Martinović.

Bonus video: