SZO: Vakcina protiv hepatitisa B za svaku bebu

Hepatitis B, koji je 50 do 100 puta zarazniji od side, se uglavnom prenosi s majke na novorođenče tokom porođaja, kada njena kontaminirana krv dođe u dodir s otvorenim ranama na tijelu bebe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 09:27h

Devet azijsko-pacifičkih zemalja neće ostvariti cilj smanjenja infekcije hepatitisom B među bebama do 2012, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Devetoro od desetoro djece zaražene na rođenju ostaje inficirano do kraja života jer je imuni sistem novorođenčadi još nerazvijen. U kasnijem životu ova djeca su često žrtve ciroze i raka jetre, prenosi Rojters.

Cilj da se infekcija beba hepatitisom B do naredne godine smanji na ispod dva odsto neće biti ostvaren u Kambodži, Kiribatiju, Laosu, Papui Novoj Gvineji, Filipinima, Samoi, Solomonskim Ostrvima, Vanuatuu i Vijetnamu, navodi Karen Henesi, stručnjak za hepatitis SZO.

Prije nego što je tokom '80. u tim zemljama uveden program vakcinacije protiv hepatitisa B, učestalost zaraze beba ovom bolešću je iznosila oko osam odsto, a danas je na nivou od tri do četiri odsto.

Cilj neće biti ostvaren bilo zbog manjka tehničkog znanja i nedovoljne obučenosti ili zbog nedostatka sredstava. S druge strane, u Kini je program vakcinacije uspješno sprovođen i u roku od pet godina procenat hepatitisom B zaraženih beba je smanjen na ispod dva odsto, što je u velikom kontrastu sa stanjem među odraslim Kinezima, od kojih je svaki deseti zaražen tim virusom.

Hepatitis B, koji je 50 do 100 puta zarazniji od side, se uglavnom prenosi s majke na novorođenče tokom porođaja, kada njena kontaminirana krv dođe u dodir s otvorenim ranama na tijelu bebe. Međutim, prenošenje zaraze može da se spriječi ukoliko se u prva 24 sata života dijete vakciniše.

SZO planira da intenzivira borbu protiv infekcije beba hepatitisom B tako što će pokrenuti kampanju da se azijske žene u što većem broju porađaju u zdravstvenim ustanovama, tako da novorođenčad mogu da budu vakcinisana u predviđenom roku. Drugi front borbe biće obuka zdravstvenog kadra.

Procjenjuju se da danas u svijetu ima 350 miliona ljudi hronično zaraženih virusom hepatitisa B, a 600.000 umre svake godine zbog zaraze ovim virusom, koji se može prenijeti i prljavim rukama i seksualnim kontaktom.

Bonus video: