Željko Milović upriličio neobičnu promociju na Trgu pjesnika

Gost je bio Dragoje Jegulja Leković, kapiten “čileanske generacije” koja je postala omladinski prvak svijeta
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 17:31h

Na Trgu pjesnika u Budvi, u okviru Festivala “Grad teatar”, sinoć je promovisana zbirka urbane proze “Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije” barskog pisca i novinara Željka Milovića.

Nesvakidašnju promociju je otvorila urednica izdanja Mila Čordašević, koja je opisala Milovićev novinarski i književni rad.

Po njenom mišljenju, riječ je o zbirci mikro-eseja, u kojima je autor upečatljivo naslikao generacijsku percepciju svijeta sedamdesetih i osamdesetih godina, ali i poremećen sistem vrijednosti i nakaradnu životnu filozofiju današnjice.

Miodrag Džemo Radonjić, jedan od pionira rock’n’rolla u Crnoj Gori, osnivač “Entuzijasta” i “Makadama”, naveo je da ima dva žala kada je Milović u pitanju.

Radonjić je Milovićev stil kratkih i emotivnih priča uporedio sa Kaporovim

Prvi je što autor nema deset godina više, jer bi se u knjizi našao i period prvog urbanog bunta u našoj državi, iz šezdesetih, a drugi je što Podgorica, kao glavni grad, nema poput Bara ovakvoga pisca i hroničara da ovjekovječi njeno odrastanje i sazrijevanje.

Radonjić je Milovićev stil kratkih i emotivnih priča uporedio sa Kaporovim, i objasnio da u Crnoj Gori nema osobe koja je više i utemeljenije pisala o crnogorskoj muzičkoj sceni.

Urednica informativnog programa TV Vijesti Marijana Bojanić potencirala je da je riječ o “slatko-gorkim tekstovima”, koji čitaoca prvo nasmiju i ušuškaju u slatki jastuk nostalgije, a zatim ga spuste na zemlju, vraćanjem u svakodnevnicu.

“Iako sam odrasla daleko od Željkove ‘Ulice Ivice Šurjaka’, skroz na drugoj strani države, osjećam je kao svoju, i svaku stranicu bih na neki način mogla da potpišem, uz izmjenu imena junaka, godina i mjesta na kojem se održava radnja”, rekla je Bojanić.

Baranin na sličicama

Želja autora je da na svakoj od promocija knjige govori jedna od jugoslovenskih fudbalskih zvijezda, da bi na taj način, kako kaže, spojio prošlost i sadašnjost, i iskazao poštovanje jedinim istinskim super-herojima ondašnjih djetinjstava.

Ovoga puta, gost je bio Dragoje Jegulja Leković, kapiten “čileanske generacije” koja je postala omladinski prvak svijeta, učesnik dva Mundijala, jedne Olimpijade i, kako ga je Milović u šali najavio, “jedini Baranin koji se pojavio na Panini samoljepljivim sličicama”.

Leković je govorio o svojoj karijeri, i priču zaključio sjećanjem na školske fudbalske turnire u Baru, u kojima su obojica učestvovali, na suprotnim stranama.

Željko Milović je u završnom obraćanju istakao da nikada u pisanju knjiga nije uživao kao u ovom.

Leković je govorio o svojoj karijeri, i priču zaključio sjećanjem na školske fudbalske turnire u Baru, u kojima su obojica učestvovali, na suprotnim stranama

“Ne samo što sam junake svojih priča – sebe, moje bližnje i prijatelje, i grad - vremeplovom vratio u neko mirnije doba, u vrijeme starih mediana crno-bijelih televizora, već sam se igrao slagalice, i ubacivao jednu po jednu priču iz djetinjstva i jednu po jednu stvar koje sam se sjećao, očekujući da vidim kako će ta cjelina ispasti”, rekao je on.

Bila je to treća promocija knjige “Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije”, ovogodišnje produkcije Kulturnog centra iz Bara. Prva je upriličena u Splitu, druga u podgoričkoj knjižari “Karver”, a naredna je 17. avgusta, na “Barskom ljetopisu”, u hotel-resortu „Ruža vjetrova“.

Slijede Milovićeva predstavljanja u Makedoniji u avgustu, i u Srbiji krajem septembra.

Bonus video: