Njemačka vratila statuu sfinge Turskoj

Ministarstvo kulture Njemačke je ranije saopštilo da će sfinga biti vraćena u znak "dobre volje, u ime njemačko-turskog prijateljstva"
0 komentar(a)
Sfinga iz bronzanog doba, Foto: Hurriyetdailynews.com
Sfinga iz bronzanog doba, Foto: Hurriyetdailynews.com
Ažurirano: 28.07.2011. 16:41h

Njemačka je vratila Turskoj statuu sfinge što su godinama zahtjevale vlasti u Ankari, rekao je turski ministar kulture Ertugrul Gunaj."Taj predmet star više od tri milenijuma je vraćen", rekao je ministar u Istanbulu, prenosi turska novinska agencija Anadolija.Sfingu iz bronzanog doba našli su njemački arheolozi u nekadašnjem hetitskom gradu Hatuši, istočno od Ankare.

Antikvitet je od 1915. bio u muzeju Pergamon, u Berlinu.Statua će biti restaurirana u Istanbulu, a potom izložena u Bogazkaleu, na čijem se području nekada nalazila Hatuša, dodao je Gunaj.Ministarstvo kulture Njemačke je ranije saopštilo da će sfinga biti vraćena u znak "dobre volje, u ime njemačko-turskog prijateljstva".Njemački ministar kulture Bernd Nojman nagovijestio je u martu da bi Berlin mogao uskoro da vrati statuu.

Prethodno je Gunaj zaprijetio da će njemačkim arheolozima zabraniti iskopavanja u Turskoj ukoliko Njemačka ne vrati sfingu.

Bonus video: