Radnicima Prvoborca dosuđeno 400.000 eura

Radnici su tužili poslodavca zbog neisplaćivanja zarada od kada su nezakonito proglašeni tehnološkim viškom pa do vraćanja na posao
0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2011. 16:27h

Radnicima AD Novi Prvoborac trebalo bi da bude isplaćeno 400 hiljada eura”, odlučio je hercegnovski Osnovni sud.

Radnici su tužili poslodavca zbog neisplaćivanja zarada od kada su nezakonito proglašeni tehnološkim viškom pa do vraćanja na posao. Riječ je o periodu od godinu i po do dvije u zavisnosti kada je neki od 40-tak radnika dobio takvo rješenje.

Radnici Novog Prvoborca su nakon što su sudskom odlukom vraćeni na posao vrijeme provodili ne dobijajući radne zadatke, a zatim su drugi put proglašeni tehnološkim viškom.

Radnici su zato 7. juna počeli štrajk koji su prekinuli nakon skoro mjesec protesta.

Zahid Hodžić, predsjednik sindikalne organizacije “Novog Prvoborca” vjeruje da će se poslovodstvo žaliti na presudu Osnovnog suda, ali je uvjeren da će odluka biti potvrđena na Višem sudu i da će se “napokon stati na put samovolji poslovodstva i da će doći do pošteno zarađenih para, bilo prodajom imovine firme ili na neki drugi način”.

On je kazao i da rokovi u kojima bi poslodavac trebalo da ispuni njihove zahtjeve nijesu precizno definisani, zbog čega ispaštaju radnici i njihove porodice koje su bez novca za život.

Hodžić kaže da su o radničkim zahtjevima obavijestili ponovo menadžment firme, Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali da odgovor još nisu dobili. Radnici AD Novi Prvoborac traže isplatu zaostalih zarada, naknada za topli obrok i prevoz, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina.

Firma Novi Prvoborac ne radi skoro mjesec od kada je Inspekcija rada zapečatila njihove prostorije i zabranila im rad.

Bonus video: