Premijera mjuzikla “Grk Zorba” na sceni na Svetom Stefanu

Ovo je predstava o načinima na koje je moguće dosegnuti slobodu bar na tren
63 pregleda 0 komentar(a)
Grk Zorba, Foto: Vuk Lajović
Grk Zorba, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.07.2011. 15:50h

Iz pozorišne “radionice” Grada teatra ovog ljeta izlazi još jedan veliki, ambiciozni projekat – mjuzikl “Grk Zorba”, koprodukcija 25. budvanskog festivala i Pozorišta na Terazijama iz Beograda, koji se premijerno igra u petak, u 22 sata, na sceni na Svetom Stefanu.

Dramsku verziju priče nastalu po kultnom romanu "Neobični doživljaji Aleksisa Zorbasa” Nikosa Kazancakisa (objavljen je 1946, i do danas ostao neprekidna pozorišna i filmska inspiracija širom svijeta), predstavili su na konferenciji za novinare članovi autorske i glumačke ekipe predstave - reditelj Mihailo Vukobratović (inače i upravnik Pozorišta na Terazijama), dramaturg Predrag Perišić, kompozitor Vojkan Borisavljević, glumac Desimir Stanojević koji igra Aleksisa Zorbu, Slobodan Stefanović koga ćemo vidjeti u ulozi Džejsona, Ljiljana Stjepanović (Madam Beatris), Jelena Jovičić (Marija), a o novoj koprodukciji govorio je i Merin Smailagić, direktor Grada teatra.

Kako je istaknuto, iz uspjeha prošlogodišnje koprodukcije “Glorija” Ranka Marinkovića, u režiji Ive Milošević, “obje strane” našle su mnogo razloga da nastave sa saradnjom, vjerujući da je remek djelo Nikosa Kazancakisa, “Aleksis Zorba” prav predstava za Budvu i mediteranski ambijent.

Ovo je predstava o načinima na koje je moguće dosegnuti slobodu bar na tren – postoje različiti principi – duhovni i emotivni, intelektualni i senzitivni, naučeni i iskustveni…Zorba ih sve sažima

"Ovo je predstava o načinima na koje je moguće dosegnuti slobodu bar na tren – postoje različiti principi – duhovni i emotivni, intelektualni i senzitivni, naučeni i iskustveni…Zorba ih sve sažima, on je sam taj duh Mediterana, on ima recept za sve – Zorba je junak širokog poteza, umjetnik života, neobičan junak, ali i netipičan, zato što pored njega itekako ima mjesta i za ostale", rekao je Vukobratović.

Prijateljstvo dva, po svemu potpuno različita čovjeka pokazuje da zajednički poraz čini i tu univerzalnu parabolu o prijateljstvu i nadi, ali i da iz svakog poraza čovjek može izaći jači, ukoliko ima podršku drugih i odanih bića

Prijateljstvo dva, po svemu potpuno različita čovjeka – jednog na početku i jednog na kraju životnog puta, jednog klasično vaspitanog, tradicionalnog, konzervativnog Engleza, bez ikakvog životnog iskustva, i Grka Zorbe, pokazuje da zajednički poraz čini i tu univerzalnu parabolu o prijateljstvu i nadi, ali i da iz svakog poraza čovjek može izaći jači, ukoliko ima podršku drugih i odanih bića.

Likovi kao što su Aleksis Zorbas i Džejson, po riječima Desimira Stanojevića i Slobodana Stefanovića, pripadaju onoj galeriji velikih dramskih junaka, o kojima glumci najčešće sanjaju, i sigurno ih priželjkuju.

U romanu Kazancakisa, kako je rekao Perišić, stoje i dva veoma zanimljiva ženska lika - dvije udovice – jedne stara, Madam Beatris, i jedna mlade, Marija.

Za Ljiljanu Stjepanović, Beatris je prva romantična uloga, ona je slika jednog prohujalog vremena, i njeno razmišljanje je neprekidno izmeđi sna i realnosti.

A Jelena Jovičić prvi put, kako je izjavila, igra lik kao što je Marija - tradicionalna, patrijarhalna žena, koja postaje neka vrsta tragične antičke junakinje, i koja strada zbog nerzumijevanja sredine u kojoj živi…

Kompozitor, aranžer i dirigent Vojkan Borisavljević, pored muzike koju je komponovao, u predstavi koristi nastariji muzički zapis Grčke, kao i nadaleko čuveni sirtaki kompozitora Mikisa Teodorakisa, ali svi oni koji, po njegivim riječima, očekuju da možda čuju popularnu, pomalo estradnu grčku muziku, mogu biti malo razočarani.

U glumačkoj ekipi su i Vladan Savić (Kiros), Danijel Korša (Stavros), Milan Antonić (Angel), Vesna Paštrović (Lola), Marina Aleksić (Elena).

Ujetnički saradnik na predstavi je Željko Jovanović, scenograf Magdalena Vlajić, kostimograf Emilija Kovačević, koreograf Snežana Zablaćanski, a tekstove songova napisao je Slobodan Obradović.

U predstavi učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

Bonus video: